Ana içeriğe atla

Zeytinin Faydaları

kahvaltılık zeytin
Zeytin kahvaltılarımızın vazgeçilmezlerinden biridir. Bir çok diyet programında da kendine yer edinen zeytin, güne bomba gibi başlamanıza yardımcı olur. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. İçerdiği vitaminler ve sağlıklı yağlar sayesinde vücuda oldukça faydalı bir besindir. Başlıca siyah ve yeşil olarak ikiye ayrılmasına karşın, çeşitli bölgelerde tadına ve görünüşüne göre farklı isimler ile anılan bir çok çeşidi de bulunmaktadır.

Göz Sağlığı : Siyah gözlü insanlara söylenen "zeytin gözlü" diye bir tabir vardır. Bu aslında siyah gözlülere değil de sağlıklı gözü olan kişilere de söylenebilir. Çünkü zeytin içerisinde bulunan A vitamini sayesinde yaşlılığa bağlı görme bozukluklarının önüne geçerek gözlerinizi olası rahatsızlıklara karşı korur.

Hafıza : Zeytinin içerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde beyindeki stresin azalmasını sağlar. Bu da hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli zeytin tüketiminin hafızayı yüzde 12 oranında güçlendirdiği saptanmıştır.

Kalp ve Damar : Kolesterol seviyesi kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Zeytinin içinde bulunan sağlıklı yağlar kalp ve damar sağlığınızı koruyarak kolesterol seviyenizi dengede tutar.

Sindirim Sistemi : Doymamış yağlar ve E vitamini sayesinde zeytin sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayarak olası sindirim rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Düzenli olarak tüketilen zeytin başta kabızlık olmak üzere bir çok rahatsızlığa yakalanma riskinizi düşürür.

Alerji : Zeytin vücudu alerjik etkilerden korumaya yardımcı olur. Eğer alerjik bir durumunuz olursa zeytin tüketerek etkilerini azaltabilirsiniz. Düzenli zeytin tüketimi alerjinin oluşturduğu etkileri en aza indirerek genel sağlığınız iyileştirir.

Kanser : Çağımızın hastalığı olan kanserle olan savaşımızda zeytin oldukça güçlü bir silah olabilir. Çünkü içerdiği antioksidan maddeler ve E vitamini sayesinde hücreleri koruyarak kansere yakalanma riskimizi düşürür.

Cilt Sağlığı : Cilt sağlığı için E vitamininin önemini biliyoruz. Bir çok cilt bakım ürününde zeytin içeriğinin olması tesadüf değildir. Zeytin içerdiği E vitamini sayesince cildi yumuşak ve sağlıklı bir görünüme kavuşturur.

Zeytinin Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 5 gr
Protein : 2 gr
Yağ : 35 gr
Kalori : 207 kcal

Zeytin Hakkında Merak Ettikleriniz

Zeytin Zayıflatır Mı? : Diyet programlarının bir çoğunda zeytinin yeri vardır. Hatta "bir kibrit kutusu kadar peynir, 5 zeytin" gibi diyet programlarını daha önce duymuş olmalısınız. Zeytinin bu tip programlarda kullanılması boşuna değil, geçerli bir sebebi var. Zeytin içindeki sağlıklı yağlar ve diğer besin öğeleri sayesinde size minimum kalori ile maksimum tokluk hissi verir.

Günde Kaç Zeytin Yemeli? : Günde 4-5 tane zeytin tüketmek en ideal rakam olarak gösterilebilir. Fazlası da tüketilebilir ancak besin çeşitliliği açısından sadece zeytin tüketmek mantıksız olacaktır.

Zeytin Çekirdeği Yutmak : Faydalı olduğuna dair bir inanış olsa da zeytin çekirdeği yutmanın vücuda bir faydası yoktur. Hatta zararı olabilir. Zeytin çekirdeği yutmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Hamilelikte Zeytin Yemek : Hamilelikte zeytin tüketiminin size ve bebeğinize oldukça faydası vardır. İşte onlardan bir kaçı;

  • Bebek reflekslerini geliştirir.
  • Enfeksiyonlara karşı savaşır.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Kan hücresi üretimine yardımcı olur.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar