Ana içeriğe atla

Kas Kasılma Tipleri Nedir?

fitness takımı
Kaslar vücuda hareketini sağlayan parçalardır. Kasılıp gevşeyerek bulundukları bölgenin, yani eklemin hareketini sağlarlar. Ancak yapılan harekete göre kasların kasılma çeşidi de değişmektedir. Özellikle vücut geliştirme sporu gibi bir spor dalı ile ilgilenenlerin kasların kasılma çeşitlerini bilmesi ve antrenmanlarını bu bilinçle yapması kas gelişimleri için oldukça önemlidir.

İşte 3 ana başlık altında topladığımız kasların kasılma çeşitleri;

Konsantrik Kasılma 

Adele boyunun kısalması ile gerçekleşen ve eklem hareketini sağlayan bir kasılma çeşididir. Bu sistem ile çalışan kaslar hipertrofi yaşar. Kas geliştirmek isteyen kişiler bu kasılma çeşidini sıklıkla uygulamaktadır.

Örnek göstermek gerekir ise biceps curl hareketini yapan biri ağırlığı kaldırdığı zaman ön kol kasını sıkıştırarak kasın kısalmasını sağlar. Bu konsantrik kasılmaya bir örnektir.

Eksantrik Kasılma

Kasların uzayarak kasılmasına eksantrik kasılma denir. Esneme hareketlerinde kasları germek eksantirk kasılmaya verilebilecek en iyi örnektir.

Aynı zamanda vücut geliştirmeciler de ağırlığı indirme sürecinde yer çekimine karşı bir kuvvet uygulayarak ağırlığı normalden yavaş bir şekilde indirmesi de eksantrik kasılmaya örnektir. Bu şekilde kası daha fazla hipertrofiye uğratarak kas gelişimi arttırılabilir.

İzometrik Kasılma

Kasın herhangi bir harekete yol açmaması, yanı kasın kısalmaması ve uzamaması durumudur. Bu kasılma çeşidine örnek olarak biceps pozu ve plank hareketi örnek olarak gösterilebilir.

Sporcular arasında sıklıkla kullanılan biceps kasını sıkarak yapılan kas gösterme yönteminde izometrik kasılma çeşidi uygulanmaktadır.

Ağırlık antrenmanlarına izometrik kasılma yönteminin uygulandığı hareketler eklerseniz kaslarınızı her şekilde kasmış ve çalıştırmış olursunuz. Yaptığınız bir hareketin zirve noktasında bir kaç saniye beklemek de kasların izometrik bir şekilde kasılmasını sağlar.

Not : Bütün bu kasılma çeşitlerini bilmek ve antrenmanı buna göre yapmak size kas gelişimi açısından büyük bir artı sağlayacaktır. Artık nasıl yapılması gerektiğini biliyorsunuz. Şimdi gidin ve o ağırlıkları kaldırın.

Yorumlar