Ana içeriğe atla

Tek Tip Beslenme Nedir?

sağlıksız beslenme

Sizi kısa sürede zayıflatacağını söyleyen iki günlük şok diyet,  5 kilo verdiren diyet, 5'de 5 diyet ve şok diyet gibi adlar ile piyasaya sürülen diyet programları genel olarak tek tip beslenmeye dayanarak kilo kaybına sebep olur. Peki bu tek tip beslenme nedir, faydalı mıdır ve gerçekten kilo kaybına sebep olur mu? Soruların cevabı yazımızın devamında.

Tek tip beslenme genel olarak bir veya bir kaç besin grubunu hedef alır. Örnek verecek olursak yoğurt diyeti adı altında sunulan bir programda sizden belirli bir zaman boyunca yoğurt tüketmeniz istenir. Ana besin maddeniz yoğurt olur. Eğer programı hazırlayan kişi biraz insaflı ise yanına bir kaç besin daha sıkıştırır.

Trajikomik bir durumdur ki bu tip bir diyet programı işe yarar. Ancak sağlığa son derece zararlıdır. Vücudun yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için karbonhidrata, proteine, yağa, vitaminlere ve daha sayamadığım bir çok besin maddesine ihtiyacı vardır. Tek tip beslenme ile bunun önüne geçersiniz ve vücudunuzun ihtiyacı olan maddeleri karşılamadığınız taktirde bu size bir hastalık veya rahatsızlık olarak geri döner. Bu tip diyet programlarından dolayı hayatını kaybeden insanlar mevcut.

En basit örnek ile tek tip beslenme sizden meyve tüketmemenizi ister. Bu şekilde vücutta vitamin eksikliği oluşabilir. Tam tersi bir şekilde sadece meyve tüketmenizi de isteyebilir. Bu durumda da karbonhidrat ve proteinden yoksun kalan vücudunuz bitkin düşer.

Tek tip beslenme sadece diyet programlarında yer almaz. Bazen insanlar belli bir besini diğerlerinden daha fazla tüketebilir veya market alışverişlerinde yeterli çeşitliliği sağlayamayabilir. Bu da tek tip beslenmeye yol açar. Tek tip beslenme çoğunlukla bekar erkeklerde ve öğrencilerde görülür. Özellikle üniversite öğrencileri hemen hemen her gün makarna tüketir ki bu son derece zararlıdır.

Soru - Cevap kategorimizdeki diğer yazılara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

İsteyerek veya farkında olmayarak tek tip beslenmeden uzak durmanızı ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için tükettiğiniz besinlerde çeşitliliğe önem vermenizi tavsiye ederim.

Yorumlar