Ana içeriğe atla

Erkeklerde Meme Büyümesi (Jinekomasti)

jinekomasti nedir

Jinekomasti erkeklerde anormal bir şekilde meme büyümesi anlamına gelir. Genellikle hormonel bozukluklardan dolayı meydana gelir. Bu büyüme zamanla kötü bir görünüme sebebiyet verebilir. Bu nedenle gelişim aşamasında tedbirinizi almalı ve bu konuları iyi araştırmanızı tavsiye ederim.

Yazıma başlamadan önce şunu belirtmeliyim ki jinekomasti ameliyat dışında geçebilen veya azalabilen bir rahatsızlık değildir. Ancak tüketeceğiniz besinler ve yapacağınız sporlar ile bunun oluşumunu engelleyebilir veya durdurabilirsiniz.

Gelişmekte Olan Jinekomasti İçin Neler Yapılabilir?

İlk öncelikle spor yapmak hormonel dengenizi düzenleyerek jinekomasi oluşumunu engeller. Ayrıca kilo kontrolü de jinekomastinin oluşmasını önleyen en önemli faktörlerden biridir. Hızlı bir şekilde kilo alıp vermekten kaçınmalısınız.

Beslenme cephesinde ise organik beslenme ve diyet programı uygulama meme büyümesini engelleyebilir. Jinekomastinin meydana gelmesinde östrojen hormonunun payı büyüktür. Bu hormonu tetikleyen besinlerden uzak durursak meme büyümesinin önüne geçebiliriz. Peki nedir bu besinler?

  • Soya Ürünleri
  • Nar ve Hurma
  • Dere Otu
  • Şeker
  • Ayçiçek Yağı

Yukarıdaki besinlerin tüketmezseniz jinekomastiyi önleme yolunda iyi bir adım atmış olursunuz. Bu besinlere alternatif olarak;

  • Lahana Turşusu
  • Patates (haşlanmış)
  • Asitli Meyveler
  • Kaliteli Yağlar (Doymamış - Omega 3)
  • Somon Balığı
  • Vitamin (Kalsiyum, çinko)

besinlerinin tüketimi jinekomastinin gelişimini engellemekte önemli rol oynayacaktır. Ancak gelişiminin büyük bir bölümünü tamamlamış jinekomasti için beslenme ve spor yeterli olmayacaktır. Bu durumda ameliyat olmanız gerekebilir.

Jinekomasti Ameliyat İle Nasıl Alınır?

Uzman doktorlar tarafından büyüyen kısım kesilerek alınır. Ardından o bölgeye liposakşın yapılarak jinekomastik görünüm yok edilir. Ancak bu ameliyat sonucunda ufak bir iz kalabilir.

Vücut Geliştirme Jinekomasti Görünümünü Azaltır Mı?

Büyüyen kas dokusu cildi gererek görünümün azalmasına sebebiyet verebilir. Ancak bu jinekomastinin boyutuna göre farklılık gösterecektir. İlerlemiş bir jinekomastiyi kas geliştirerek veya yağ oranınızı düşürerek azaltamazsınız.

Jinekomasti ve Vücut Geliştirme

Jinekomastinin bir diğer sebebi de vücuda dışarıdan alınan steroidlerdir. Kas geliştirmek amacıyla kullanılan bu maddeler vücudun hormonel dengesini bozarak jinekomasti vb. birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bu nedenle bu tür maddelerden uzak durmanızı ve doğal yollardan vücudunuzu geliştirmeye çalışmalısınız.

Umarım yazı faydalı olmuştur. Bu konu hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istedikleriniz var ise yazının altına yorum olarak yazabilirsiniz.

Yorumlar