Ana içeriğe atla

Gözlere İyi Gelen Besinler

göz sağlığı ve havuç

Vücudumuzun en önemli organlarından biri gözdür. Yaşımız ilerledikçe gözlerimiz yıllara yenik düşerek yorulabilir ve görme problemleri yaşayabiliriz. Ancak iyi haber şu ki diğer tüm organlarımızda olduğu gibi gözümüzün de sağlığını tükettiğimiz besinler ile iyileştirebiliriz. Yediğimiz besinler sağlık durumumuzu direkt olarak etkiler. Bu nedenle hangi besinin vücudun hangi bölgesine iyi geldiğini bilmeniz gerekir. Özellikle gözlerinde rahatsızlık yaşayan kişilerin gözlere iyi gelen besinleri tüketmesini tavsiye ederim.

Gözler İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Beta Karoten : Özellikle havucun içesinde bolca bulunan beta karoten, göz sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Bunun yanı sıra portakal, kavun, mango, kayısı, lahana, ıspanak, tatlı patates, kabak, brüksel lahanası ve balık yağının içerisinde de bolca beta karoten bulunmaktadır.

C Vitamini Kaynakları : Vücudumuz için bir çok faydası olan C vitamini aynı zamanda göz sağlığımız için de oldukça faydalı bir vitamindir. Papaya, kiraz, ahududu,  kivi, brokoli, çilek, yaban mersini, karnabahar ve lahana C vitamini bakımından zengin besinler arasındadır.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler : İçerisinde bol miktarda lutein ve zeaksantin bulunduran koyu yeşil yapraklı sebzeler göz sağlığımız için oldukça önemli besinleridir. Ispanak, şalgam ve pazı koyu yeşil yapraklı sebzelere birer örnektir.

Not : Bunların yanı sıra lutein ve zeaksanitin bol olduğu diğer besinler ise bezelye, mısır, brokoli, marul, brüksel lahanası, kabak ve havuçtur.

E Vitamini Kaynakları : Vitaminler vücudumuz için vazgeçilmezdir. E vitamini gözlerimiz ve genel sağlığımız için faydalı bir vitamindir. Badem, fıstık, ay çekirdeği, avokado ve yumurtanın içerisinde bolca E vitamini bulunur.

Balık : Çinko, selenyum, omega 3 ve dokosaheksaenoik asit bakımından oldukça zengin olan balık göz sağlığımız için gerekli olan bir çok besin maddesini içermektedir.  Somon, uskumru, sardalye, riga vb. balıklar örnek gösterilebilir. Sağlıklı bir insanın haftada 2 öğün balık tüketmesi gerekmektedir.

Not : Çinko ve Selenyum bakımdan zengin diğer besinler ise fıstık, leblebi, kabak çekirdeğidir.

Havuç : Yukarıda da bolca bahsettiğimiz havucun içerisinde vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu E vitamininin yaklaşık %2’si, C vitamininin %7’si ve A vitamininin neredeyse 2.5 katını bulunmaktadır. Bütün bu besin değerlerinden dolayı havuç göze iyi gelen besinler arasında ilk sırada gelmektedir.

Tavsiyelerimiz : Uzun yıllardır göz sağlığı için havuç tüketilmesi gerektiği söylenir. Bu doğru bir bilgidir. Yapılan araştırmalar sonucu göze iyi gelen besin maddelerinin bir çoğunun havucun içerisinde bulunduğu gözlemlenmiştir. Göz sağlığınız için düzenli olarak havuç tüketmenizi tavsiye ederim.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Bir kişi için faydalı olan bir besin başka bir kişi için zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar