Ana içeriğe atla

Mandalinanın Faydaları

mandalina dilimi

Portakalın doğal yollarla dilimlenmiş hali olan mandalina, vücuda oldukça faydalı bir meyvedir. İçerisinde potasyum, A ve C vitaminleri, folik asit ve lif barındırır. Ilıman iklimlerde yetişir. Türkiye'de çoğunlukla akdeniz ve ege taraflarında mandalina yetiştirilir. Turuncu bir renge sahiptir ve sulu bir yapısı vardır. Ortalama 2 adet mandalina bir portakal büyüklüğüne denktir. Vücuda faydaları ise şu şekildedir;

Kanser : Çağımızın hastalığı olan kanser bir çok insanın başlıca sorunu haline geldi. Akciğer kanserini önlemek ve yakalanma riskini azaltmak için mandalina tüketilebilir. Mandalinanın içerisindeki criptoxanthin adındaki bir maddenin kansere yakalanma riskini azalttığı yapılan araştırmalar sonucu doğrulanmıştır.

C Vitamini : Kış aylarında hastalıklardan korunmak için C vitamini bakımından zengin besinler tüketmemiz gerektiğini herkes bilir. Mandalina C vitamini bakımından zengin bir besindir ve sizi olası hastalıklara karşı koruyarak vücut direncinizi arttırır.

Kolesterol : Mandalina içerisindeki synephrine maddesi sayesinde kolesterol seviyenizi dengede tutmanıza yardımcı olur. Kolesterol problemi yaşayan kişilerin beslenme programlarına mandalinayı eklemesini tavsiye ederim.

Kan Basıncı : Tansiyon problemi yaşayanların potasyum ve mineral içerikli gıdalar tüketmesi gerekir. Mandalina içerdiği besin öğeleri sayesinde tansiyonun etkilerini azaltarak kan basıncının dengede tutulmasına yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemi : Hastalıklara karşı dirençli olabilmemiz için vücut direncimizi arttırıcı besinler tüketmemiz gerekir. Mandalinanın anti-mikrobikal özelliği vücut direncini arttırarak vücudun hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Kilo Kontrolü : Posalı yiyecekler tüketmek size tokluk hissi verir. Bu sayede daha geç acıkırsınız ve daha az yemek yersiniz. Mandalina posa bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle mandalina tüketimi vücut ağırlığınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Mandalinanın Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 10 gr
Protein : 0.4 gr
Yağ : 0.1 gr
Kalori : 50 kcal

Mandalina Hakkında Merak Ettikleriniz

Mandalinanın Zararları : Mandalinanın içerisinde azda olsa şeker bulunur. Aşırı mandalina tüketimi özellikle diyabet hastaları için risk teşkil etmektedir. Bunun dışında bilinen bir yan etkisi yoktur.

Mandalinanın Cilde Faydaları : Cildin sağlıklı bir görünüme kavuşması için C vitaminine ihtiyaç vardır. Düzenli olarak mandalina tüketimi vücudu güneşin yan etkilerinden korur ve kırışıklık, cilt lekesi gibi problemlerin oluşumunu azaltmaya yardımcı olur.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar