Ana içeriğe atla

Çileğin Faydaları

kırmızı renkli çilek

Kırmızı rengi ve tadı ile bir çok insanın gözde meyvesi olan çilek, folik asit, C vitamini ve lif bakımından oldukça zengin ve vücuda faydalı bir besin öğesidir. Vücudunuzu kansere ve enfeksiyonlara karşı korur. Bir çok yiyeceğe ve içeceğe aroma vermek amacı ile kullanılmaktadır. Günlük hayatınızda çilek ve çilek içeren besinleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kalp Hastalıkları : İçerisindeki antioksidanlar sayesinde kalp krizi riskini azalttığı bilimsel araştırmalar sonucu ortaya koyulmuştur. Orta ve ileri yaşta insanların beslenme programlarına çileği eklemesini tavsiye ederim.

Felç : Çilek içerisinde bir tür antioksidan olan kuersetin, kaempferol ve antioksiyanin barındırır. Bu besin maddeleri halk arasında inme olarak da bilinen felce sebep olan zararlı kan pırtılarını durdurur.

Tansiyon : Tansiyonun çıkmasına sebep olan en önemli etken sodyumdur. Çilek, içerisindeki potasyum sayesinde vücutta bulunan sodyumun etkilerini azaltarak yüksek tansiyonu düşürür ve dengede tutar.

Kabızlık : Su içeren bir meyve olduğundan kabızlık problemi için önemli bir besin öğesidir. Kabızlığın önüne geçer veya etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

Alerji ve Astım : Yüksek miktarda C vitamini ve kuersetinin (iltihap sökücü) içeren çilek vücudu nefes darlığı ve alerjik etkilerden korur.

Kanser : Yukarıdaki maddelerde de sıkça bahsettiğimiz antioksidanlar aynı zamanda kanser hücrelerinin ve tümörün önüne geçerek oluşumunu engeller.

Çileğin Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 5.5  gr
Protein :  0.8 gr
Yağ : 0.4 gr
Kalori : 32 kcal

Çilek Hakkında Merak Ettikleriniz

Çileğin Zararları : Özellikle hormonlu çilekler sık tüketildiği taktirde vücuda zararı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz çileğin organik olduğundan emin olun. Emin değilseniz çok fazla tüketmeyin.

Çilek Zayıflatır Mı? : Çilek tek başına sizi zayıflatmaz. Ancak düşük kalorisi ile size daha uzun süre tokluk hissi verir ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içer. Diyet programınıza çileği eklerseniz, olumlu bir sonuç almanız muhtemeldir.

Çileğin Cilde Faydaları : Bir çok cilt maskesi ve kreminde çilek bulunur. Özellikle yağlı ciltler için bire birdir ve bu özelliği sayesinde sivilce oluşumunun da önüne geçer.

Hamilelik Döneminde Çilek : Hamile bayanların bol miktarda folik asit alması gerekmektedir. Çünkü folik asit bebeklerdeki nöral tüp etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar