Ana içeriğe atla

Kolesterole İyi Gelen Besinler

fındık içi

Kolesterol hücre yapısının inşa edilmesinde kullanılan, hormon ve enerji üretimine katkıda bulunan  bir yağdır. Vücudumuz, ihtiyacı kadar kolesterol üretebilmektedir, aynı zamanda tükettiğimiz besinlerden de kolesterol alırız. Kolesterol (yüksek kolesterol) vücutta fazla olduğu zaman bir süre sonra damarlarda birikmeye ve plakalar oluşturmaya başlar. Yüksek kolesterol tek başına bir hastalık değildir ancak, damarları etkilemesi nedeniyle başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere hayati tehlike taşıyan bir çok hastalığa sebebiyet verebilir. Bunun gerçekleşmemesi için ise kolesterolü düşüren besinleri sıkça tüketmelisiniz.

Kolesterol İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Yulaf : Kahvaltılık olarak süt ile birlikte tüketebileceğiniz yulaf ezmesi kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Yulafa ek olarak yine besin lifi içeren elma, armut, erik gibi meyveleri yiyebilirsiniz. Bunların her ikisini de sağlayan "Müsli" adındaki kahvaltılıkları da tavsiye ederim.

Fındık : Günde bir avuç fındık kelamını daha önce duymuşsunuzdur. Fındığın faydaları saymakla bitmez. İçerisinde E vitamini, lif ve tekli doymamış yağlar mevcut. Bu da kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor.

Zeytinyağı : Zeytinyağı çok güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda tereyağı, ayçiçek yağı gibi yağlara oranla daha sağlıklı bir yağdır. Yüksek kalorili (1gr=9kcal) olduğu için özellikle kilo vermeye çalışan bireyler çok fazla tüketmemeye özen göstermeli.

Balık : İçerisindeki omega 3 ile balık vücudunuzdaki iyi kolesterolü yükseltir ve kan basıncını düzenleyerek damar tıkanıklığı riskini düşürür. Sardalye, ton balığı, hamsi ve somon balığı tüketebilirsiniz. Sağlığınız için haftada en az bir kere balık yemeyi alışkanlık haline getiriniz.

Tavsiyelerimiz : Doymuş yağ ve trans yağı içeren besinlerden uzak durmaya gayet gösterin.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar