Ana içeriğe atla

Yarım - Hileli Tekrar Nedir?

hileli tekrar

Spor salonlarında profesyonel diye tabir ettiğimiz insanların yaptığı antrenmanları izlerken bir yanlışlık görmüş olmalısınız. Özellikle son tekrarlara doğru artık ağırlığı kaldıramamasına rağmen hala kaldırmaya çalışıyor oluşu kimine göre amatörce kimine göre ise komik gelir. Ancak bu düşünceye kapılmadan önce bu yazımıza bir göz atmanızda fayda var.

Hileli tekrar metodunu genelde orta seviyeli ve profesyoneller yapar. - Bazen amatörler de farkında olmadan uygulamaktadır. - Kas gelişimi son tekrarlarda gerçekleşir. Acıya dayanma eşiğiniz sahip olacağınız vücudun temellerini oluşturur. Setlerde son tekrarlara doğru hareketi yarım yapmak kaslara daha fazla pump girmesine olanak tanır. Bu da kas gelişimini doğrudan etkiler. Daha fazla pump daha fazla kas gelişimi demek. Eğer çalıştığınız spor salonunda birileri yarım tekrar yapıyorsa bilin ki o kişi hileli tekrar metodunu uyguluyordur.

Yarım - Hileli tekrar metodunu antrenmanınızdaki son harekette ve son tekrarda yapmalısınız. Bir süre sonra kaslarınıza giren pump nedeniyle artık ağırlığı hiç kaldıramayacak duruma gelinceye kadar kaldırmaya devam edin. Bu aşamada motivasyon çok önemlidir. Zira normal setlere göre yarım tekrarın uygulandığı setler çok daha zorlayıcı olur.

Not : Bu teknik vücutçular arasında sıkça kullanılmaz. Kullanılmasına da gerek yok. Sadece son hareket ve son tekrarda uygulanabilir. Bu teknik benim pek tasnif etmediğim bir tekniktir. Hileli tekrarlara alternatif olarak Drop Set tekniğini tavsiye ederim. Çok daha faydalı olacaktır.

"Yanlış uygulanan bir hareket hiç yapılmamasından daha kötüdür."

Uyarı : Yarım tekrar mantığını yanlış anlayarak hareketin doğru yapılış şeklinden sapmayın. Hareketi düzgün yapamamak ile yarım yapmak arasında ciddi farklar vardır. Sakatlığa sebebiyet verebilirsiniz. Eğer uzun süredir vücut geliştirme sporu ile uğraşmıyorsanız bu tekniği uygulamak için henüz hazır değilsiniz demektir.

Yorumlar