Ana içeriğe atla

Yulafın Faydaları

kaliteli karbonhidrat kaynağı

Vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişilerin yakından tanıdığı yulafın vücuda faydaları saymakla bitmez. Yüksek lif ve kaliteli karbonhidratlara sahip olan yulaf, özellikle diyet programı uygulayan kişilerin günlük karbonhidrat ihtiyacını karşılamaları için ideal bir besindir. Ülkemizde ılıman iklim kuşağında yetişen yulafın kullanım amacı çoğunlukla hayvan yemlemedir. Ancak yulaf ezmesi vb. yulaf ürünleri de insanların tüketebileceği oldukça yararlı ve faydalı besinlerdir. Müsli olarak da tüketilebilir.

Kalp ve Damar :  Yüksek lif oranı sayesinde kalp ve kan dolaşımına fayda sağlar. Özellikle kuru meyveler ile birlikte tüketilen kahvaltılık yulaf vücuda oldukça fayda sağlamaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre düzenli olarak yulaf tüketimi kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi problemlerin önüne geçerek kalp sağlığınızı iyileştirir. Beslenme programınıza gönül rahatlığı ile ekleyebilirsiniz.

Menopoz : Kadınların korkulu rüyası olan menopozun etkilerini yulaf tüketerek azaltabilirsiniz. Menopoz sonrası dönemde oluşabilecek sorunların da önlenmesini sağlayan yulafı, menopoz öncesi ve sonrası dönemlerde kullanmak sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Kan Şekeri : Yulafın içerisinde bulunan beta-gluten maddesi kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynar. Diyabet hastalarının beslenme programlarına yulafı eklemelerini tavsiye ederim.

Kolesterol : Yüksek lif içeriği sayesinde kolesterolü dengeler ve düzenli olarak tüketildiğinde kötü kolesterolün yükselmesini engeller.

Meme Kanseri : İçerisindeki besin öğeleri sayesinde yulaf tüketimi kadınsal bir hastalık olan meme kanserine yakalanma riskinizi en aza indirir.

Astım Riski : Yulaf gibi tam tahıllı gıdaların tüketimi çocuklardaki astım riskini azaltır. Ayrıca astıma yakalanmış kişilerinde hastalık etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

Antioksidan : Hastalıklara karşı olan savaşımızda en güçlü silahımız olan antioksidanlar bizi çeşitli mikrop ve bakterilere karşı korur. Bağışıklı sistemini de güçlendirir. Yulafın içerisinde antioksidanlar bulunmaktadır.

Cilt : Yulafın içerisinde bulunan bakır, çinko, selenyum gibi maddeler cilt sağlığınızın iyileşmesine ve daha sağlıklı bir cilt görünümüne kavuşmanıza yardımcı olur.

Enerji : Yulafın sporcular arasında çok rağbet görmesinin başlıca nedenlerinden biri de yüksek enerji miktarıdır. Antrenman sırasında ihtiyacınız olan enerjiyi yulaftan alabilirsiniz. Aynı zamanda yulaf kaliteli bir karbonhidrat kaynağı olduğundan vücut sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Yulaf ezmesi tüketimi kas geliştirmek isteyen bireylerin karbonhidrat, protein ve lif ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamasına yardımcı olur.

Yulafın Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 16 gr
Protein : 2,5 gr
Yağ : 3,5 gr
Kalori : 106 kcal

Yulaf Hakkında Merak Ettikleriniz

Yulaf Nasıl Tüketilir? : Yulaf süt ile tüketilmektedir. Müsli veya sade yulafı sıcak veya soğuk süte karıştırarak tüketebilirsiniz. Yulaf ile yapılabilecek çeşitli tariflerde mevcut. Bununla birlikte içerisinde bir adet muz katarak yulaf ve sütü bir mikserde karıştırıp tüketebilirsiniz.

Yulaf Zayıflatır Mı? : İhtiyacınız olan karbonhidratı yulaftan karşıladığınız takdirde düzenli kullanımda sizi zayıflatacaktır. Ancak yulafı öğünlerinizin haricinde ekstra olarak tüketiyorsanız sizi zayıflatmasını beklemeyin.

Yulaf Nerede Satılır? : Büyük marketlerin kahvaltılık gevrek bölümünde müsli adı ile veya yulaf ezmesi adı ile satılmaktadır.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar