Ana içeriğe atla

Zeytinyağının Faydaları

süzme zeytin yağı

Zeytinyağı, başta Canan Karatay hocamız olmak üzere bir çok beslenme uzmanı ve bilim insanı tarafından vücuda faydalı bir besin maddesi olarak tanıtılır. İçerisinde doymamış yağ asitleri barındıran zeytinyağı, oldukça sağlıklı bir yağ çeşididir. Salatalara veya tükettiğiniz besinlere gönül rahatlığı ile katabilirsiniz.

Ancak şunu unutmamakta fayda var ki yağlar yüksek miktarda kalori içermektedir. 1 gram yağ yaklaşık 9 kalori içerir. Sağlıklı bir tüketim olması açısından zeytinyağının ısıtılmadan tüketilmesi ve ihtiyacınız olan kadarının kullanılması tavsiye edilir.

Kolestrol ve Kalp : Doymamış yağlar diğer yağların tam tersi olarak kalbe ve kolesterole iyi gelmektedir. Zeytinyağı hipertansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçerek kan damarlarında meydana gelebilecek sorunları engeller. İyi kolesterolün de yükselmesine katkıda bulunur.

Forma Girmek : İçerisindeki doymamış yağ asitleri sayesinde daha kolay bir şekilde forma girebilirsiniz. Metabolizma hızınızı düzenleyerek daha sağlıklı ve fit bir vücuda ulaşmanıza katkıda bulunur. Ancak yüksek kalori içerdiğinden fazla tüketilmemesi gerekmektedir.

Felç : Yapılan araştırmalar sonucu düzenli zeytinyağı tüketimi felç ihtimalini azaltmaktadır. Özellikle yaşı ilerlemiş ve felç ihtimali artan insanların yedikleri besinlerin içerisine bir miktar zeytinyağı katması tavsiye edilmektedir.

Karaciğer : Zeytinyağı karaciğerinizde oluşabilecek hücre hasarlarının önüne geçer. Olası hastalıklara karşı karaciğerinizi korur ve genel sağlığınızı iyileştirir.

Kanser : Bitkisel bir yağ olan zeytinyağı göğüs ve meme kanseri riskini düşürür. Kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engeller. Bağırsak kanserinin de önlenmesini sağlar.

Alzheimer : Zeytinyağı tüketimi beyin sağlığını iyileştirerek alzheimer gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltmaya ve bu tip rahatsızlıklara yakalanma riskinizi düşürmeye katkıda bulunur.

Sindirim Sistemi : Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayarak kimyasal kirliliği temizler. Kabızlık gibi şikayetler için bire birdir. Tükettiğiniz besinlerin içerisinde bir miktar zeytinyağı katarak daha iyi bir sindirim sağlayabilirsiniz.

Zeytinyağının Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 0.2 gr
Protein : 0 gr
Yağ : 99.5 gr
Kalori : 822 kcal

Zeytinyağı Hakkında Merak Ettikleriniz

Zeytinyağının Kaslara Faydaları : Vücudun her şeye ihtiyacı olduğu gibi yağlara da ihtiyacı vardır. Her ne kadar yağlar düşman olarak görülse de vücuda ve kaslara faydası vardır. Faydalı bir yağ grubu olan zeytin yağını vücut geliştirme ile uğraşan kişiler kas gelişimini desteklemek için kullanabilir.

Zeytinyağının Saça Faydaları : Bir çok saç bakım maskesinin de içerisinde bulunan zeytinyağı saçları daha parlak ve yumuşak bir hale getirir. Saçınıza sürüp 15 dakika bekleterek kurulayabilirsiniz. Saçı yıkama esnasında yağlardan iyice arındığından emin olun.

Zeytinyağının Cilde Faydaları : Ciltte oluşan hasarları onararak yaşlanma etkilerini geciktirir. Zeytinyağı içerikli nemlendiriciler kullanarak yaşa bağlı olan kırışıklıkların oluşumunu geciktirebilirsiniz.

Zeytinyağı İçmek Faydalı Mı? : Zeytinyağı içmek demek aşırı miktarda zeytinyağı tüketmek anlamına gelir. Her ne kadar faydalı bir yağ çeşidi olsa da çok fazla tüketilmesi ve içilmesi tavsiye edilmemektedir. Eğer vücudunuzun iyi tanıyor ve ihtiyacı olan zeytinyağı miktarını biliyorsanız zeytinyağı içebilirsiniz. Ancak 1 gram zeytinyağının kaç kaloriye tekabül ettiğini dahi bilmiyorsanız zeytinyağı içmenizi tavsiye etmem.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar