Ana içeriğe atla

Şekere İyi Gelen Besinler

şeker ölçme aleti kullanımı

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. Vücutta yeterince insülin bulunamayınca şeker hücre içine girerek glikojen olarak depolanamaz ve bu da kandaki şeker miktarını arttır. Bu da kan şekerinin yükselmesine yol açar. Kan şekeri uzun süre yüksek kaldığı zaman vücuttaki birçok doku ve organda hasara yol açar.

Bu nedenle tükettiğiniz besinlerin içerisindeki şeker miktarlarını, neyi tüketip tüketmeyeceğinizi bilmeniz ve günlük olarak o besinleri tüketmeniz sağlığınız açısında daha iyi olacaktır. İşte kan şekerinizi kontrol altında tutacak besinler;

Şeker İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Bakliyat : Lif içeren baklagiller şekerin kana karışma sürecini zamana yayarak vücuttaki kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Bezelye, fasulye ve mercimek gibi lif içeren besinler glisemik indeksinizi düşürerek diyabetin etkilerini azaltır.

Tahıllar : Glisemik indeksi düşük olan kepekli tahıllar vücut tarafından yavaş işlenerek kan şekerindeki ani dalgalara yol açmadan direk sindirilir ve ihtiyacınız olan enerjiye dönüşür. Kepekli makarna ve tam tahıllı - kepekli ekmekler tüketebilirsiniz.

Omega 3 : Özellikle diyabet nedeniyle oluşabilecek kalp ve damar rahatsızlıklarını engellemek için omega 3 tüketimi oldukça önemlidir. Keten tohumu, ceviz ve tuzlu su balıkları omega 3 bakımından zengin gıdalara arasındadır.

Yağsız Et : Protein bakımından da oldukça zengin olan et, kolesterol seviyenizi düşük tutmanız ve sağlığınız için yağsız tüketilmelidir. Somon, sardalye, alabalık, ton balığı, tavuk ve hindi eti gibi besinleri tüketerek kanınızdaki şekeri kontrol altında tutarak ihtiyacınız olan protein miktarını alabilirsiniz.

Limon ve Elma Sirkesi : Asitli limon ve elma sirkesi yüksek karbonhidratlı yemeklerle birlikte tüketildiğinde glisemik indekslerinin düşmesine yardımcı olur.

Zeytinyağı : İyi kolesterolü yükselterek damar tıkanıklığına karşı koruma sağlayan zeytinyağını yediğiniz yemeklere katabilirsiniz. Zeytinyağı insülin direncini azaltarak kan şekerini sabit tutmaya yardımcı olur.

Sebze ve Meyve : Her derde deva olduğu gibi diyabet içinde sebze ve meyveler oldukça faydalı. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan sebze ve meyveler aynı zamanda lifli yapıları sayesinde kan şekerinin sabit kalmasında yardımcı olur. Bunun yanı sıra içerisindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirerek genel sağlığınızı yükseltir.

Çilek, böğürtlen, portakal, ıhlamur, şalgam, brokoli, turp, ıspanak, lahana ve karalahana diyabet için tavsiye ettiğimiz sebze ve meyvelerin başında gelmektedir.

Tavsiyelerimiz : Gün içerisinde bol sıvı tüketimi ve basit şekerlerden uzak durmak yaşam kalitenizi yükselterek diyabet etkilerini minimuma indirin. Günde en az 2 litre su içmek ve tükettiğiniz çaya şeker atmamak gibi alışkanlıklar edinmeye çalışın.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar