Ana içeriğe atla

Overtraining Nedir?

fitness takımı

Her gün spor salonlarında idealinizdeki vücuda ulaşmak için ter döküyor ve çalışıyorsunuz. Ancak bu hedefe daha hızlı ulaşabilmek adına sürekli antrenman yapmak doğru bir şeymiş gibi geliyor. "Acı yoksa kazanç yok" fitnessda çok bilinen bir terimdir ve bu terimi bazı insanlar yanlış anlıyorlar. Aşırı antrenman yapmak sizi daha kaslı yapmaz.

Kas gelişimi üç aşamadan oluşur. Birinci aşama antrenman, ikinci aşama beslenme ve üçüncü aşamada dinlenmedir. İnsanların geneli sadece birinci aşamayı yani antrenmanı düzgün bir şekilde yapmanın yeterli olduğunu düşünür. Sonra da neden kaslarının gelişmediğinden yakınır durur. Denizleri geçip derede boğulmanın anlamı yok. Antrenman bitince yemeğinizi yiyin ve biraz dinlenin. Unutmayın ki ormanlar kralı aslan bile günde 20 saat kadar uykuya ihtiyaç duyuyor.

Kaslar Dinlenirken Büyür

Eğer siz sıkı bir antrenmandan sonra kasınıza yeterli dinlenme süresini tanımadan onları tekrar çalıştırıyorsanız kusura bakmayın ama siz overtraining yapıyorsunuz. Bu yaptığınız ise sizin kas kütlenizi arttırmaktan ziyade sizin kaslarınıza zarar verir. 

Ne Kadar Dinlenmeliyim?

Büyük kas grupları için 3, küçük kas grupları için de 2 gün dinlenmeniz gerekir. Yani pazartesi günü göğüs ve arka kol çalışmışsanız salı gününe kadar arka kol ve çarşamba gününe kadar göğüs kaslarınızı çalıştırmamalısınız. Tabi bu dinlenme süresi yaptığınız antrenmanın şiddetine göre farklılık gösterebilir. 

Tüm Vücut İçin Dinlenme

Yukarıda bahsettiğim gibi antrenman döneminde kaslarınız sağlıklı gelişimi için 2 ila 3 gün dinlenmeniz gerekiyor. Ancak vücudumun bir makine değildir. Yani her gün farklı bir bölgenizi çalıştırsanız bile antrenman programınıza "offday" yani dinlenme günü eklemelisiniz. Ayrıca 3-4 aylık bir antrenmandan sonra bir hafta kadar dinlenmek, vücudun kendine gelmesi için gereklidir.

Şu yazımız da dikkatinizi çekebilir : Hipertrofi Nedir?

Yorumlar