Ana içeriğe atla

Ülsere İyi Gelen Besinler

mide bulantısı

Ülser, onikiparmak bağırsağı veya midenin sindirim sırasında mide asidi ve pepsin gibi sindirime yardımcı olan sıvıların sindirim sisteme zarar vermesi ve tahrip etmesi sonucu yaşanan doku kaybıdır. Çoğunlukla kişilerde onikiparmak ülseri görülmektedir. Erkeklerde daha fazla görünen bu rahatsızlık genellikle 30 ila 50'li yaşlarda meydana gelmektedir. Karın ağrısı, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı gibi etkileri vardır.

Ülserin etkilerini tükettiğiniz besinler ile azaltabilir veya arttırabilirsiniz. Bu nedenle tükettiğiniz besinlerin içeriğini bilmeli ve ona göre beslenmelisiniz. İşte ülsere iyi gelen besinler;

Ülser İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Lif İçeren Besinler : Lifli besinler sindirim sisteminin çalışması ve besinlerin parçalanması için salgılanan asitleri kontrol altında tutarak bu asitlerin ülseri azdırması ve tahriş olmasını engeller. Lif bakımından zengin besinler arasında ilk olarak sebze, meyve, tam tahıllı ekmek ve yulaf gelmektedir.

K Vitamini : K vitamini bakımından zengin gıdalar ülser tedavisi için ihtiyacımız olan besinler arasında ilk sırada gelmektedir. K vitamini açık yaraların kanamasını önler ve yaraların iyileşmesinde yardımcı olur.

Midedeki ve mide zarındaki yaraları da iyileştirdiği için K vitamini bakımından zengin olan avokado, lahana, ıspanak, kuşkonmaz, soya, yonca ve çavdar unu gibi gıdaları beslenme programınıza eklemenizi tavsiye ederiz.

Flavonoidler : Flavonoid içeren besinler ülseri önleme ve yaraların iyileşmesine yardım edebilir. Sarımsak, elma, kereviz ve soğan gibi besinlerin içerisinde bolca flavonoid bulunmaktadır.

Not : Sarımsak ve soğan bazı insanlarda mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu nedenle tüketirken tedbirli olunmalı ve herhangi bir rahatsızlık durumunda kesinlikle tüketilmemelidir.

Tavsiyelerimiz :
Yağlı yiyeceklerden, alkolden kafein içeren gıdalardan uzak durun. Ayrıca asit içerikli gıdalardan (gazoz, kola vb.) uzak durmanızda fayda var. Bunların yerine yukarıda örneklerini vermiş olduğumuz besinleri gün içerisine yayarak tüketirseniz mide asitlerinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Bir kişi için faydalı olan bir besin başka bir kişi için zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar