Tokluk hissi ve enerji sağlama özelliği ile bilinen muz, tropikal bölgelerde yetişen bir meyvedir. Türkiye'de Anamur bölgesinde yetişir. C vitamini, folik asit, magnezyum, potasyum ve lif bakımından oldukça zengindir. Vücut geliştirme sporcuları tarafından antrenmandan önce enerji vermesi için sıkça tüketilmektedir.
Sindirim ve Kilo Kaybı : Lif bakımından oldukça zengin bir besin olan muz sindirim ile ilgili rahatsızlıkların azalmasına yardımcı olur. Ayrıca vücuda bol miktarda enerji verebilen bir meyve olduğundan diyet programlarında vücudun günlük enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılabilir.
Kalp : İçerisindeki mineraller ve yüksek potasyum sayesinde gündelik hayatta vücutta oluşan elektrik akımının gitmesini sağlar. Bu da kalp sağlığınızın daha iyi bir konuma gelmesini sağlar.
Astım : Düzenli muz tüketimi solunum problemi yaşama riskinizi azaltır.
Depresyon ve Ruh Sağlığı : İçerisinde bulunan besin maddeleri sayesinde beyini daha sağlıklı çalıştırarak rahatlatır. Bunun yanı sıra kaslarınızın da rahatlamasını sağlar. Kısacası muz sizi rahatlatarak depresif halden çıkmanıza katkıda bulunur.
Göz Sağlığı : İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde gözleri korur ve göz sağlığınızı iyileştirir.
Kemik : Muz her ne kadar kalsiyum bakımından çok zengin olmasa da kemiklere iyi gelecek miktarda kalsiyum barındırır. Ancak onu bu kadar önemli yapan ise içerisinde bulunan frukto-sakkaroz isimli maddedir. Bu madde vücudun kalsiyum emilimini üstlenir. Bu da vücuda alınan kalsiyumun kemiklere daha hızlı ulaşmasını sağlar.
Kanser : Yapılan araştırmalar sonucu muzun böbrek kanserini önlemeye yardımcı olduğu saptanmıştır.
Performans ve Enerji : Ağırlık antrenmanları ve dayanıklılık gerektiren sporlarda muz tüketilmesi performansı arttırır. Aynı zamanda vücutta oluşabilecek krampların da önüne geçer. Antrenman boyunca ihtiyacınızın olan enerjiyi karşılamak için milkshake tarzında hazırlanarak tüketilebilir.
Diyabet : İçerisindeki lifler sayesinde kan şekerinin yükselmesini önler. Şeker içeren meyvelere alternatif olarak muz tüketilebilir. Ancak çok fazla tüketilmesi durumunda kan şekerini yükseltme ihtimali her zaman için göz önünde bulundurulmalıdır. Diyabet hastaları için günde maksimum 1 adet muz tüketimi tavsiye edilir.
Muzun Besin Değerleri (100 gr)
Karbonhidrat : 17 gr
Protein : 0.5 gr
Yağ : 0.2 gr
Kalori : 77 kcal
Muz Hakkında Merak Ettikleriniz
Muzun Cinselliğe Faydaları : Muz önemli günlerinizde vücudunuza enerji vererek daha uzun süre sahada kalabilmenizi sağlar. Bu gibi günlerde muz ve kuruyemiş (badem, fındık, ceviz) tüketmenizi tavsiye ederim.
Muzun Zararları : Bilinen başlıca bir zararı bulunmamaktadır. Ancak çok fazla tüketilmesi durumunda sindirim sistemini bozabilir.
Muzun Cilde Faydaları : Bir çok cilt maskesinin tarifinde muz bulunur. Bunun sebebi ise cilt için faydalı maddeler içermesidir. Bazı tariflerde muz kabuğu da kullanılmaktadır. Ancak bana soracak olursanız muzu cildinize sürmek yerine tüketmek hem cildiniz hem de vücudunuz için çok daha sağlıklı olur.
Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.
Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder