Ana içeriğe atla

Bronşite İyi Gelen Besinler

üzüntü

Bronşit, alt solunum yollarının çok önemli bir parçası olan, dış etkenler veya herhangi bir sebep ile enfekte olması durumudur. Genellikle kış ve sonbahar aylarında çok daha fazla görülür. Erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla rastlanır. Eğer tedavi edilmezse ilk önce kronik bronşite daha sonra ise bronşektaziye çevirebilir. Zayıf insanlarda, kilolu insanlara oranla daha fazla ve sıklıkla görülebilir. Bronşitin yol açtığı etkileri en aza indirebilmek için bazı besinleri daha sık tüketebilirsiniz. İşte o besinler;

Bronşit İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Sarımsak : Sarımsak enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılabilecek doğal bir antibiyotiktir. Yediğiniz yemeklerin içine katarak veya direkt olarak tüketebilirsiniz. Bu sayede enfeksiyonun etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Nane : Nane bronşit tedavisine direk etkili değildir ancak hastalık nedeniyle yaşanan belirtilerin hafifletilmesi için kullanılabilir. Nane içinde bulunan mentol akciğerlerdeki mukus birikimi kırıp, öksürük yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Mantar : Shiitake, reishi ve maitake mantarları doku hasarını en aza indirerek akciğerlerin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu tür mantarlar vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve viral hücreleri yok etme becerisini arttırır.

Zencefil : Zencefilin iltihap önleyici bir özelliği bulunmaktadır. Kuru öksürük, balgam gibi şikayetleriniz var ise zencefilli besinler (zencefil çayı) tüketmenizi tavsiye ederim.

C Vitamini : Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bronşitten daha kısa sürede kurtulmanızı sağlayabilir. Kırmızı biber, brokoli, brüksel lahanası, maydanoz, kekik, koyu yapraklı sebzeler, kivi, portakal ve çilek gibi besinler C vitamini yönünden oldukça zengindir.

Tavsiyelerimiz : Bulunduğunuz ortama bir buhar makinesi alabilir veya evinizin peteğinin üzerine bir kase su koyabilirsiniz. Bu sayede bronşitin etkilerini biraz olsun azaltabilirsiniz.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Bronşit için bir diyet programı belirlerken mutlaka doktorunuza danışın. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar