Ana içeriğe atla

Fındığın Faydaları

kırılmış fındık

Aganigi nagagini olarak da bilinir. Ülkemizde en çok Ordu bölgesinde yetiştirilmektedir. Fındık, başta doymamış yağ asitleri olmak üzere E, K, C vitamini, çinko, demir ve lif açısından oldukça zengindir. Bu özelliklerinin yanı sıra fındık protein bakımından da zengin bir besindir ve kas gelişimini dengeler.

İltihaplı Rahatsızlıklar : Kabuklu bir besin olan fındık içerisinde bol miktarda omega 3 bulundurur. Besin değerlerine bakarsanız yağların fındıkta ne kadar fazla olduğunu görürsünüz. Bu yağlar vücut için sağlıklı yağlar olup iltihaplı rahatsızlıkların giderilmesinde önemli bir yere sahiptir.

Kalp ve Damar Hastalıkları: İçerisindeki E vitamini ve argin sayesinde fındık kalp krizi riskini azaltarak kalp ve damar sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur.

Bağırsak ve Kabızlık : Bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi için lif oranı yüksek besinler tüketmek oldukça önemlidir. Fındık içerisinde bol miktarda lif bulundurur. Kabızlık ve benzeri sindirimi şikayetlerinizi fındık tüketerek giderebilirsiniz.

Sinir Sistemini Güçlendirir : Sinir sisteminin sağlıklı ve düzenli bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için amino asitlere ihtiyaç vardır. Fındığın içerisinde bol miktarda amino asit bulunmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucu fındık tüketmenin psikolojik olarak da sinire iyi geldiği tespit edilmiştir.

Kemik ve Eklem Sağlığı : Vücudumuzu ayakta tutan iskeletimiz ve onun parçası olan kemiklerimizin sağlığı için magnezyum ve kalsiyum gibi besin maddeleri gerekmektedir. Fındık magnezyum bakımından zengin bir besindir. Kemik ile ilgili rahatsızlığı bulunan kişilerin fındık vb. besin öğelerini beslenme programlarına eklemelerini tavsiye ederim.

Kanseri Önler : İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücudunuzun ihtiyacı olan besin öğelerini sağlıklı bir yoldan almanızı ve genel sağlığınızı iyileştirmenizi sağlar. Bunun yanı sıra fındık kansere karşı savaşan hücrelerin artmasına yardımcı olur.

Kolesterolü Dengeler : Fındığın içerisindeki doymamış yağlar, vücudumuz için oldukça faydalıdır. İyi huylu kolesterolü arttırarak genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur.

Diyabet ve Şeker : İçerisindeki lifler sayesinde kan şekerini dengeler. Diyabetin etkilerini azaltmaya ve vücudunuz için gerekli olan besin öğelerini sağlıklı bir yoldan vücudunuza alabilmenize olanak sağlar.

Fındığın Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 16 gr
Protein : 15 gr
Yağ : 60 gr
Kalori : 628 kcal

Fındık Hakkında Merak Ettikleriniz

Fındığın Cinselliğe Faydaları : Kalorisi yüksek bir besin olduğundan fındık kişiye enerji vererek kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Yorgunluk ve halsizlik gibi etkilerin azalmasına yardımcı olur.

Fındığın Hamilelikte Faydaları : Hamile kadınlar normal kadınlara oranla günlük olarak daha fazla kaloriye ihtiyaç duyar. Artan kalori ihtiyacını sağlıklı yollar ile karşılamak bebeğin ve kadının sağlığı için oldukça önemlidir.

Fındığın Cilde Faydaları : Günde bir avuç fındık tüketmek cildiniz için gerekli olan E vitamininin büyük bir kısmını karşılamanıza yetecektir.

Fındık Kas Yapar Mı? : Kalsiyum, magnezyum ve protein açısından zengin olan fındık kas gelişiminize destek vererek kas ağrılarının iyileştirme sürecini hızlandırır.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar