Ana içeriğe atla

Bağırsaklara İyi Gelen Besinler

hazımsızlık

Bağırsaklar sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Mideden anüse kadar uzanır. İnsanlarda ince ve kalın olmak üzere iki bağırsak bulunur. İnce bağırsak dar ve kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Kalın bağırsak ise geniş ve kese gibi bir görünüme sahiptir. İnce bağırsakta sindirim ve emiliş görevi gerçekleşir. Kalın bağırsağın görevi ise ezilmiş besin posalarını ve inorganik tuzları emmektir. Sağlıklı bir insanın gün içerisinde bir kez bağırsaklarının çalışması gerekir.

Bağırsak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Bakliyat : Yüksek oranda lif içeren fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller sağlıklı bir bağırsak hareketine yardımcı olabilir. Aynı zamanda bakliyatlar protein ve demir açısından da oldukça zengindir. 1 bardak haşlanmış bezelye 16 gram, 1 bardak pişmiş mercimek ise 15 gram lif içerir ve bu miktar günlük lif ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamaya yeter.

Kepekli Tahıllar : Kepekli tahılları sabah kahvaltılarınızda gevrek olarak sütle birlikte tüketebilirsiniz. Gün içinde ise yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine, bir avuç kepekli tahıllardan üretilen kahvaltılık gevrek yemek boş ve faydasız kalori alımına sağlıklı bir alternatif olacaktır.

Taze Meyveler : Meyveler lif bakımından zengindir ve günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin çoğunu almanıza yardımcı olur. Kabuklu elma (vitamini kabuğunda : ), portakal, muzu ve çileği sıralayabiliriz.

Kuru Meyveler :  Kuru kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi besinler hem lif açısından zengin, hem de bağırsaklar için oldukça faydalı besinlerdir. Atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.

Sebzeler : Enginar, brokoli, şalgam, mısır, brüksel lahanası ve patates bağırsaklara iyi gelen sebzeler arasında başı çekmektedir.

Su : Gıdalar yoluyla alınan liflerin sindirilmesi, bağırsakların daha kolay çalışması için gün boyu alınan sıvı miktarı önem taşımaktadır. Sağlıklı bir insan günde 1,5 ile 2 litre arasında saf su tüketmelidir.

Tavsiyelerimiz : Sıvının kahve ve çay gibi içecekler yerine su olarak alınması gerekmektedir. Yetersiz su tüketimi bağırsakların sertleşmesine ve tuvalete çıkmada zorlanmaya neden olabilir. Su dışında tükettiğiniz sıvılar suyun yerini tutmaz.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar