Ana içeriğe atla

Karpuzun Faydaları

karpuz dilimi

Sıcak yaz günlerinde içimizi serinleten karpuz A, C vitamini ve potasyum bakımından zengin bir besindir. Bunun yanı sıra lif oranı düşüktür ve kalorisinin büyük miktarı karbonhidratlardan gelir. Bu nedenle diyet programlarında oldukça sık kullanılır. Bu özelliklerinin yanı sıra yüksek oranda su içerdiğinden vücudun uzun süre susuz kalacağı durumlarda (oruç gibi) vücudun su ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

Kas Ağrısı : Özellikle ağırlık antrenmanlarından sonra oluşan kas ağrılarının iyileşme sürecini kısaltmak için karpuz tüketilmesi gerekir.

Astım : Yüksek oranda C vitamini içeren karpuz, astıma yakalanma riskini düşürür.

Kanser : Lenf yada kan dolaşımı sayesinde vücutta dolaşan kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını engeller. Özellikle prostat kanserini önlemek için kullanılan likopen bakımından da oldukça zengindir.

Su Kaybı : Karpuzun yaklaşık yüzde 90'lık bir kısmı sudur. Sıcak yaz günlerinde ve oruç tutulan zamanlarda karpuz tüketimi vücudunuzun su ihtiyacının giderir.

Cilt : İçerisinde bol miktarda A vitamini barındıran karpuz, cilt bakımında önemli bir rol oynamaktadır. Günlük ihtiyacınız olan A vitaminin bir kısmını karpuzdan karşılayabilirsiniz.

Yağ Kaybı : İçerisinde yer alan sitrülin maddesi sayesinde vücudun yağ birikimini en aza indir. Bu sayede yağ oluşumunu engelleyerek vücudunuzun yağlı görünümün önüne geçmiş olur. Bu özelliği sayesinde diyet programlarında sıkça kullanılmaktadır.

Göz Sağlığı : İyi bir beta-karoten kaynağı olan karpuz vücutta A vitaminine çevrilerek hücre yenilenmesini sağlar ve gözlerde yaşa bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların önüne geçer.

Karpuzun Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 7.55 gr
Protein :  0.61 gr
Yağ : 0.15 gr
Kalori : 30 kcal

Karpuz Hakkında Merak Ettikleriniz

Karpuzun Cinselliğe Faydaları : Afrodizyak etkisi olduğu bilinen karpuz cinsel isteği arttırır. Ancak tek başına hissedilir bir artış oluşturamaz. Bununla birlikte bir takım afrodizyak etkili meyveler ve besinler ile birlikte tüketildiğinde etkisi daha güçlü olacaktır.

Karpuzun Zararları : Bol miktarda şeker içeren karpuz, özellikle diyabet hastalarının dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Kan şekerini arttırır.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları : Mide tarafından zor sindirilen karpuz çekirdeğinin vücuda faydalı olacağını düşünmüyorum. Sanılanın aksine karpuz çekirdeğinin vücutta mucizevi bir etkisi yoktur.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar