Ana içeriğe atla

Protein Tozu Nedir?

besin takviyesi

Protein tozu, peynir üretimi sırasında oluşan peynir altı suyunun bazı işlemler görerek proteininin ayrıştırıldığı ve çeşitli aromalar yardımı ile tüketilebilir hale geldiği bir üründür. Vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişilerin artan protein ihtiyacını karşılayamadığı durumlarda protein tozu kullanılır. Bu sporun yanı sıra bir çok spor dalında da protein tozları kullanılmaktadır.

Bazı yanlış bilgilerin aksine protein tozları doğru kullanıldığı takdirde vücuda hiçbir zararı yoktur. Ancak hızlı kas geliştirme sevdası için vücudun ihtiyacından fazla protein tüketimi ileride sorunlara yol açacaktır. Her şeyin fazlası zarardır.

Kaça Ayrılır? : Protein tozları Whey Protein ve Casein Proteini olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Ne Zaman Kullanılmalı? : Whey protein kana hızlı karışan bir protein çeşididir. Antrenmanlardan önce ve antrenmanlardan hemen sonra kullanılması uygundur. Casein Proteini ise kana yavaş karışan bir protein çeşididir. Uykudan önce kullanılabilir.

Nasıl Kullanılır? : Süte veya suya katılarak kullanılabilir.

Ne Kadar Kullanılmalı? : Kas gelişimi için vücut ağırlığınız başına 2gr proteine ihtiyacınız vardır. Besinlerden elde ettiğiniz protein haricinde geriye kalan protein açığını toz ile kapatabilirsiniz. 80 kiloluk biri için 180 gr protein ihtiyacı vardır. Bunun 150 sini besinlerden karşıladığını varsayarsak 20 gr protein yeterli olacaktır.

Not : Besin takviyeleri besinin yerini tutmaz. Bunun için mümkün mertebe protein ihtiyacınızı besinlerden karşılamaya özen gösterin.

Bu iki protein çeşidine de vücut ihtiyaç duyar. Bunları tükettiğiniz yumurta, süt, et vb. ürünlerden de karşılayabilirsiniz. Günlük ihtiyacınız olan protein miktarını karşılayamadığınız durumlarda protein tozlarına başvurabilirsiniz.

Besin Takviyeleri kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Protein tozlarının fiyatları oldukça yüksektir. Bunun en temel sebebi yurt dışından geliyor olmaları. Fiyatları gramajına göre değişmek ile birlikte büyük boy (2 kg) protein tozları 150 ila 250 tl arası değişebilmektedir.

Yorumlar