Ana içeriğe atla

Ramazanda Vücut Geliştirme

ramazanda vücut geliştirme
Vücut geliştirme sporu yaz aylarının gelmesi ile birlikte oldukça popüler bir spor halini almıştır. Plajlarda dikkat çekmek isteyen, giydiği elbisenin üzerine oturmasını isteyen ve sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak isteyen bir çok insan bu spora yaz aylarının gelmesi ile birlikte başlamaktadır. Fakat şöyle bir sorun var ki Ramazan Ayı bu sene yaz aylarına denk gelmektedir. Sporcuların kafasında  şöyle bir soru yer alır;

Ramazanda Vücut Geliştirme Yapılır Mı?

 Pek çok insanın kafasında böyle bir soru yer alıyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, oruç tutan bir insanın özellikle sabah ve öğle vaktinde fazla efor sarfettirecek işler yapmamalarını tavsiye ederim. Vücut gereken enerji ihtiyacını karşılamakta güçlük çeker. Dolayısıyla oruçlu iken ağırlık çalışması yapmak veya kardio egzersiz yapmak sağlığa zararlıdır. Zayıflamak için bile olsa aç karna spor yapmak sakıncalıdır. Ancak iftardan sonra antrenman yapılabilir. Dolayısıyla ramazanda vücut geliştirme yapılabilir. Hiçbir sakıncası yoktur.

Peki Ne Zaman Antrenman Yapacağız ?

Yapmanız gereken çok basit. Sporunuzu iftardan 1 saat önce veya iftardan 1 saat sonra yapabilirsiniz. Ancak yemeğinizi yedikten hemen sonra spor yapmak sakıncalıdır. Yemeğin sindirilmesini beklemenizi tavsiye ederiz. Tok karına yapılan spor sizin performansınızı düşürecek ve antrenmanınızdan aldığınız verimi azaltacaktır. Yemekten sonra bir süre dinlenmek ve daha sonra hafif tempoda şiddeti arttırarak antrenmanlarınıza devam etmek en mantıklısı olacaktır.

İftarda Ne Yemeliyiz?

İftarda protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenizi tavsiye ederim. Her besin öğesinden az miktarda da olsa tüketmelisiniz. Aynı zamanda eğer iftardan sonra spor yapacaksanız çok fazla yememenizi tavsiye ederim. Midenizin dörtte üçünü dolduracak kadar yemeniz hem sağlığınız açısından, hem de iftar sonrası antrenmanınızdan alacağınız verim açısından oldukça önemlidir.

Sahurda Ne Yemeliyiz ?

Sahur vaktinde gün boyu size enerji sağlayacak besinler tüketmelisiniz. Tek bir besin öğesine ağırlık vermeniz yanlıştır. Karbonhidrat ve protein değeri yüksek besinler tüketmelisiniz. Aynı zamanda tok tutma özelliği olan besinler tüketmenizin size gün içerisinde oldukça yararı olacaktır. Bu konuyla ilgili ayrıntılı olarak bir yazı yazacağım.

Susuzlukla Nasıl Baş Edebiliriz ?

Günde 2-3 litre su içmemiz gerekirken bütün bir gün su içmemek sağlık açısından bir sorun teşgil etmektedir. Ancak bu sorunun çözümü de doğadadır. Kavun ve karpuz gibi yiyecekler sizin gün boyunca susuzluk ihtiyacınızı gidermenize yardımcı olacaktır. Sindirimi daha yavaş olduğundan ve

Not : Profesyonel vücut geliştirmeciler genellikle definasyon dönemini ramazan ayında yaparlar. Eğer orta ve ileri düzeyde bir vücut geliştirmeci iseniz definasyon dönemine ramazan ayında başlamanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar