Ana içeriğe atla

Antrenmanlardaki Gereksiz Tekrarlar Nasıl Önlenir?

dumbell curls

Evde vücut geliştirmek isteyen kişilerin veya spor salonlarına yeni yazılmış amatör kişilerin sıklıkla yapmış olduğu bir hatadan ve bu hatanın nasıl giderileceğinden bahsetmek istiyorum.

Günde 500 tane mekik çekiyorum ama bir türlü karın kaslarım ortaya çıkmıyor cümlesi size çok klişe geliyor olabilir. Ağırlık egzersizlerinde yapılan başlıca hatalardan biri de budur. Gereksiz tekrarlar boşa kürek çekmekten farksızdır.

İsterseniz günde 1000 tane mekik çekin, isterseniz de 10 kiloluk halter ile 1000 defa bench press yapın yinede kaslanamazsınız. Kas gelişimi için ideal tekrar sayısı 8-12 tekrardır. Bundan fazlası kardiyovasküler egzersiz sınıfına girer. 

Örnek olarak maratoncuları verebilirim. Kilometrelerce koşan maratoncuların neden devasa bacak kasları yoktur. Cevabı basit. Çünkü sürekli yapılan bir egzersiz kardiyovasküler egzersizdir. Bu teknik ile tekrar sayılarınızı arttırabilirsiniz. 5 kg lik bir ağırlığı ile 100'lerce kez indirip kaldırabilirsiniz. Fakat yinede kaslarınız gelişmez.

Kas gelişimi için ideal tekrar sayısı yukarıda da söylediğim gibi 8-12 tekrardır. Bu sayıdan azı powerliftinge, daha fazlası ile kardiyovasküler egzersiz sınıfına girer. Maksimum kas gelişimi için ideal tekrar sayısı 8-12 dir.

Eğer yaptığınız hareketin zorluk derecesini arttırmak istiyorsanız ağırlık miktarını arttırmanız gerekmektedir. 

12. tekrarda tek bir tekrar daha yapamayacak konuma gelecek şekilde bir ağırlık seçimi yapmalısınız. Yalnız bunu yaparken hareketi doğru bir şekilde yapmanız da oldukça önemlidir. Daha fazla ağırlık kaldırabilmek için hareketi yanlış yapmanın yaradan çok zararı olacaktır.

Umarım yazı faydalı olmuştur. Yazının altına konu ile ilgili yorum bırakabilirsiniz.

Yorumlar