Ana içeriğe atla

Fitness'cının Dolap Rehberi

fitness alışveriş

Bugün sizlere bir vücut geliştirmecinin dolabında nelerin olması ve nelerin olmaması gerektiğine dair ufak bilgiler vereceğim. Dolabınızdaki malzemeler sizin nasıl besleneceğinizi belirler. Zaralı şeylerle dolu bir dolapla kas gelişimi imkansızdır.

Her gün spor salonlarında ter döküp karşılığını alamamayı kimse istemez. Bu nedenle dolabınız ve yaptığınız alışveriş sizin fiziğinizi doğrudan etkiler.

Spora yeni başlayan kişiler tarafından sıkça sorulan "ne yiyeceğiz" veya "beslenme programım nasıl olmalı" gibi sorulara cevap olacaktır bu yazım.

Aynı zamanda dipnot geçeyim; vücut geliştirmeye yeni başlayan kişilerin beslenme programına ihtiyacı yoktur. Beslenme programına uymak zor bir şeydir.

O yüzden sadece aşağıda verdiğim besinleri tüketmek yeterli olacaktır. Şu saatte şunu yemelisin gibi arayışlara girmeyin. Onları sadece profesyoneller yapar. Amatörler ve orta seviyeli fitnesscıların böyle arayışlara girmesine gerek yoktur. Burada önereceğim besinler sadece vücut geliştirmeciler için değil, sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak isteyen kişilere de öneririm.

Yumurta

Dolabınızda mutlaka yumurta bulundurmalısınız. Yumurtadaki protein miktarı oldukça yüksek olduğundan sağlıklı beslenme açısından çok büyük bir önem teşgil etmektedir. Aynı zamanda kahvaltılarınızı zenginleştirecek olan yumurtanın mutlaka dolabınızda bulunması gerekiyor.

Tavuk Göğüsü

Et çeşidi olarak hem fiyatı uygun hem de bol protein içeren bir besin öğesidir. Düzenli olarak hayvansal besinler tüketmek sağlığımız açısından önemlidir. Tabi vejeteryansanız orası ayrı.

Süt

Bir vücutcunun dolabında olmazsa olmazlardan biri de süttür. Süt ile bir çok karışım yapabilir ve aynı zamanda sade olarak da tüketebilirsiniz. Yatmadan önce tüketilen bir bardak süt vücut için çok yararlı olacaktır.

Yulaf Ezmesi

Her ne kadar tadı sporcular tarafından çok sevilmese de kaliteli karbonhidratlar ve yüksek seviyede lif içerir. Lif bakımından zengin olması yulaf ezmesini vazgeçilmez bir besin öğesi haline getiriyor.

Su

Dolabınızda muhakkak su barındırın. Günde 2 ile 3 litre su tüketmek uzmanlar tarafından önerilmektedir. Aynı zamanda bu sıcak yaz aylarında biraz serinlemek adına suyunuzu dolapta muhavaza etmek sizin yararınıza olacaktır.

Meyve Sebze

Brokoli, elma, armut, şeftali gibi birçok besini dolabınızda barındırmalısınız. Vitamin ihtiyacınızı karşılayacağınız bu meyve sebzeler kas oluşumu için oldukça önem teşgil etmektedir.

Esmer Besinler

Esmer besinlerden kastım kepek ekmeği, esmer makarna ve esmer pirinç. Bu gıdalar kaliteli karbonhidrat kaynağıdır ve beyaz çeşitlerine alternatif olarak kullanılmalıdır. Daha az şeker bulunan esmer gıdalar sağlığımız için de önerilmektedir.

Kuruyemiş

Bitkisel protein kaynaklarının başında gelen kuruyemişler, her ne kadar fiyat konusunda uçmuş olsada içerisindeki yağlar ve proteinler kas gelişimini destekler. Sağlıklı ve abur cubura alternatif olarak kesinlikle tüketilmelidir.

Vücutcunun Tüketmemesi Gereken Besinler

Şimdi gelelim olmaması gerekenlere. Liste çok uzun o yüzden kısa bir özet geçeceğim ve genel konulara değineceğim. Üç beyazdan uzak durun. Un, tuz ve şeker. Bu besinler sağlığınız açısından olumsuz etki oluşturur. Aynı zamanda abur cubur, sigara, alkol gibi öğeleri saymıyorum bile. Bunları kullanıyorsanız spor yapmanızın hiçbir anlamı yok. Özellikle vücut geliştirme veya kalbi zorlayan egzersizler size yarardan çok zarar getirecektir. Ya spordan yada bu kötü alışkanlıklardan vazgeçmenizi tavsiye ederim. İkisi bir arada olursa yarardan çok zarar getirir.

Yorumlar