Ana içeriğe atla

Canan Karatay ve Vücut Geliştirme

Canan Karatay
Profesyonel vücut geliştirmecilerden biri olduğunu sanan Canan Karatay ile ilgili bir makale yazmak şart oldu. Bu kadın ile ilgili çok fazla dalga geçiliyor. Ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışılır ama öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu kadın doğru olduğuna inandığı bilgileri bize anlatıyor ve kötü bir niyeti de yok.

Ancak Canan Karatay'ın yanlış yaptığını düşündüğüm bir yer var, protein tozları zararlıdır, ağırlık çalışması yapmak sağlığa zararlıdır gibi bilgiler veriyor ve bu biz vücut geliştirmecileri oldukca rahatsız ediyor.

Şimdi bu tezleri çürütmek gerekecek. Öncelikle şunu söyleyeyim proteinler yediğim besinlerin hemen hemen hepsinde bulunur. Hiçbir zararı yoktur. Ağırlık çalışması yapan kişiler normal bireylerden daha fazla proteine ihtiyaç duyar ve dolayısıyla protein tozlarına başvururlar. Günlük protein ihtiyacını karşılayamadığımız durumlarda kullandığımız bu proteinin kime ne zararı olabilir ki. Düz mantık kuracak olursak zararlı olsa bu kadar sporcuya neden bir şey olmadı. Sırf bir kaç vücut geliştirmecinin eceli ile ölmesini fırsat bilen insanların protein tozları ve supplementeleri karalama kampanyasıdır bütün bunlar. Hiçbir zararı yoktu.

Aynı zamanda bu kadın bir çok şeyi yemememiz gerektiğini söylüyor. Onu yeme bunu yeme bu insanlar ne yiyecek. Tabikide herşeyin fazlası zararlıdır. Ancak gereğinden az yemek tüketmek de sağlığa zararlıdır. Sizin günlük kalori ihtiyacınız 2500 kalori ise ve siz kalkıpta 1500 kalori tüketirseniz işte bu sağlığa zararlıdır. Kilo vermek için bile olsa yemek yemeyi bırakmamalısınız. Bir kaç kilo vereyim derken sağlığınızdan olabilirsiniz. 

Şimdi konuyu özetleyecek olursak, Canan Karatay bir vücut geliştirmeci değildir, kendisi de bunu idda etmiyor zaten, beslenme uzmanıdır ve söylediklerini spor yapmayan insanlar için söylediğini var sayıyorum. Vücut geliştirme camiasında bilindik bir deyim vardır "Antrenman yapmayan hiç kimseden tavsiye almayın.". İşte bu söz buraya tam oturdu.

Sizde bu konu hakkındaki görüşlerinizi yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Yorumlar