Ana içeriğe atla

İftarda Nasıl Beslenmeli

ceviz ve hurma meyvesi

"Oruç Tut Sıhhat Bul" kelamını daha önce bir çok kez duymuşsunuzdur. İnsan vücudunun beslenme kadar dinlenmeye de ihtiyacı vardır. 11 ay boyunca her gün devamlı olarak çalışan midemizinde 1 ay tatil yapması gerekiyor. İç organların daha verimli çalışması için dinlenmeleri şart. Ancak ramazan ayında insanlar iftarla birlikte bir çuval inciri berbat edebiliyor. Aşırı yemek yiyerek mideleri zorlayarak hazımsızlık sorunu çekiyorlar. Bu durumu engellemek adına yapmamız gerekenler oldukça basit. Gelin hep beraber bunlara bir göz atalım;

İftarı genellikle basit şeker içeren bir besinle ya da su ile açmanız önerilir. Bu besinler genellikle su veya hurmadır.

Devamında karbonhidrat içerikli bir besin olan çorba ile devam edebilirsiniz.

Çorba içerik bakımından çoğunluğu sıvı bir besin olduğundan bütün gün besin almayan mideyi,daha sonra yiyeceğiniz besinlere alıştırmakta önemli bir rol oynar. Çorbanızı bitirdikten sonra 10 dakikalık bir beklemeden sonra ana yemeğe geçiş yapmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Ana yemeğinizde az miktarda protein ve orta karbonhidrata yer vermelisiniz.
Az miktarda da vücudunuz için gerekli olacak kadar yağı alabilirsiniz. Ana yemeğe kendinizi kaptırıp aşırıya kaçmamalsınız.

Ayrıca ana yemeğin yanında tüketeceğiniz salata sindirimi kolaylaştırma bakımından oldukça işinize yarayacaktır.

Ramazan da sindirim problemi çekmeniz olasıdır. Bu yüzden salata tüketmeye gayret edin. Ana yemeği tükettikten 1 saat sonra vücudunuza orta dereceli protein alımı yapmalısınız. Yatmadan önce ise protein içeren bir gıda veya süt ile birlikte protein tozu alınmalıdır.

Süt ile tüketilmesinin amacı uyku sırasında casein ve kreatin alınmasını sağlamak.

Ramazan aylarında oruç tutanlar için genellikle spor yapma zamanı akşamları oluyor. İftar ve sahur arasında antrenman yapmanızda fayda var.

Bu yazıdan sonra Sahurda Nasıl Beslenmeli adlı yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Yorumlar