Ana içeriğe atla

Vücut Tipleri Nedir?

vücut tipleri nelerdir

İster vücut geliştirmeci olun, isterseniz de sporla alakası olmayan biri olun. Eğer vücut tipinizin ne olduğunu bilmezseniz hiçbir zaman istediğiniz görünümü elde edemeyebilirsiniz.

"Ne yesem yarıyor, kilo veremiyorum" diyenleri ya da "Ne kadar yemek yersem yiyeyim kilo alamıyorum" diyenleri çok duymuşsunuzdur.

Peki neden bir kişi kilo alamazken diğer kişi kilo vermekte oldukça zorlanıyor. Hiç düşündünüz mü?

Biz sizin için düşündük ve bu yazıyı yazdık. İnsanlar vücut tipi bakımından genel itibari ile 3 gruba ayrılırlar. Bunlar ektomorf, mezomorf ve endomorfdur. Vücut tiplerinin hepsinin ayrı ayrı avantajları ve dezavantajları vardır. Resimden ve aşağıda detaylı anlatacağım özelliklere bakarak siz de kendi vücut tipinizin ne olduğunu rahatlıkla bulabilirsiniz. Ancak vücut tipiniz iki vücut tipi arasında da olabilir. Yanı ektomorf - mezomorf karışımı veya mezomorf - endomorf karışımı bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Ektomorf Vücut Tipi

Yağ oranı düşük, kilo alamayan veya almakta zorlanan, cılız diye tabir edilen vücut tipidir. Kemik yapısı uzun ve incedir. Kaslanmakta da oldukça zorlanırlar. Ancak bu vücut tipine sahip kişiler oldukça atletiktirler. Uzun maraton veya antrenmanlarda koşularında sahip oldukları az kas kütlesini avantaja çevirerek oldukça uzun süre yorulmadan egzersiz yapabilirler.

Bu vücut tipine sahip kişilerin büyük kas kütleleri inşa etmeleri oldukça zordur ancak başardıkları takdirde düşük yağ oranları olduğu için vücutları çok estetik ve güzel gözükecektir.

Antrenman Tavsiyesi : Antrenmanlarında büyük ağırlıklar kaldırıp büyük kas kütlelerini hedef almalarını öneririm. Kardio yapmalarına pek gerek yoktur. Bacak, göğüs ve sırt gibi büyük kas gruplarını çalıştırmalarını öneririm.

Not : Bu vücut tipine sahip kişilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de spor salonlarında çok fazla bilek egzersizi yapmalarıdır. Yanlış olduğunu söylemiyorum ancak bir buçuk saatlik antrenmanın bir saatini bilekteki ufak kaslara ayırmak yerine bacak veya göğüs kasına ayırmak çok daha etkili olacaktır.

Beslenme Tavsiyesi : Yiyebildikleri kadar yemelerini tavsiye ederim. Öğün sayılarını arttırmalılar. Günde 6 öğünden aşağısı kurtarmaz. Proteini yüksek besinler tüketmelerini tavsiye ederim. Ne kadar düzgün beslenirlerse o kadar büyük kas kütleleri inşa edebileceklerini unutmamalılar.

Mezomorf Vücut Tipi

En ideal vücut tipidir. Kolay kilo alıp kolay kilo veren bir vücut tipine sahiptirler. Her türlü spor türüne yatkındırlar. Kemik yapıları orta seviyededir. Geniş omuzlara ve iri bir görünüme sahiptirler.

Bu vücut tipi vücut geliştirme sporu için en ideal vücut tipidir. Kolay kaslanabilirler ve kolay yağ yakabilirler.

Antrenman Tavsiyesi : Antrenmanlarında hem ağrılık çalışması, hem de kardiyovaskülel egzersizler yapmalarını öneririm.

Beslenme Tavsiyesi : Beslenme olarak bir süre bulk dönemi yapmalarını ve yüksek kaloriler almalarını, yaz aylarına doğru ise kaloriyi azaltmalarını ve definasyon dönemine girmelerini tavsiye ederim.

Endomorf Vücut Tipi

Yağlı bir vücuda sahiptirler. Gövdeleri kalındır ve heybetli bir görünüme sahiptirler, Powerlifting sporu için oldukça uygun bir vücutları vardır. Yüksek ağırlıklar kaldırabilirler. Ancak yağlanmaya oldukça elverişlidirler. Spor yapmayan bir endomorf kişinin büyük bir göbeğe sahip olması içten bile değildir.

Antrenman Tavsiyesi : Büyük kas kütlelerine sahip oldukları için yüksek ağırlıklarla çalışmalarını öneririm. Ancak yüksek yağ oranları olduğu için kardio çalışmalarını ihmal etmemeleri gerekir.

Beslenme Tavsiyesi : Günlük kalori ihtiyaçlarını belirleyip o rakamın üzerine çıkmamalarını tavsiye ederim. Az besin tüketmeleri onlar için faydalı olacaktır.

Yorumlar