Ana içeriğe atla

Hipertrofi Nedir?

lazar angelov karın kası

Hipertrofi kelime anlamı ile kas liflerindeki mikro yırtılmalar ve çatlaklar anlamına gelmektedir. Antrenmanlarımızda ki asıl amacımız aslında kaslara zarar vermek ve yıpratmaktır. Kulağa her ne kadar yanlış gelse de kas gelişimi için bu gereklidir. Acı yoksa kazanç yok sözü tamamen hipertofiye yönelik söylenmiş bir sözdür.

Kas gelişimi 3 aşamalı bir süreçtir.

1.Aşama : Antrenman
2.Aşama : Beslenme
3.Aşama : Dinlenme

Bu aşamalardan herhangi birine önem verilmediği takdirde kas gelişimi yavaşlar ve hatta durma noktasına gelebilir. Aşamaların tamamı hipertrofi ile alakalıdır. Antrenman ile hipertrofi oluşur ve kaslarda mikro yırtılmalar meydana gelir. Beslenme ile iyileşme sürecinde gereken besinler vücuda alınır. Dinlenme süresinde ise vücut mikro yırtılmaları beslenme yolu ile elde ettiğiniz besinlerinde yardımıyla iyileştirme ve güçlenme sürecine gider. Bu döngü ortalama 3 gün sürmektedir. Kasın büyüklüğü ve antrenmanın verimi bu süreyi kısaltabilir ya da uzaltabilir.

Antrenmanlarımızda ne kadar fazla hipertrofi oluşturabilirsek kaslarımız o kadar fazla gelişecektir. İyi bir antrenman yapıp yapmadığınızı anlamanın en iyi yoludur hipertrofidir. Antrenmandan sonraki 24 saat içinde oluşan kas ağrılarının sebebi hipertrofidir. Ne kadar ağrı o kadar kazanç anlayacağınız.

Not : Hipertrofi nedeniyle oluşan kas ağrısı ile doku zedelenmesi ve kas yırtılması gibi durumlar tamamen apayrı durumlardır. Orta seviyeli bir sporcu vücudundaki herhangi bir kasın ne sebeple ağrıdığını bilir. Ancak vücut geliştirme sporuna yeni başladıysanız, kaslarınızı fazla zorlamamanızı ve aşırı kas ağrıları durumunda doktora gitmenizi tavsiye ederim.

Bu yazıdan sonra Piramit Antrenman Sistemi adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.

Yorumlar