Ana içeriğe atla

Çiğ Yumurta İçmek Zararlı Mı?

yumurta tüketimi

Efsaneleşmiş bir protein kaynağı olan yumurtanın faydaları saymakla tükenmez. Ancak daha pratik olması nedeniyle yumurtanın çiğ tüketilmesi iyice yaygınlaşan bir durum.

Rocky film serisi ile daha da yaygınlaşan bu inanış daha sonra bir alışkanlık halini aldı ve şu an bir çok vücut geliştirmeci tarafından sıklıkla kullanılmakta.

Aynı zamanda yumurtanın pişirilmesi esnasında içerisindeki proteinin azaldığına dair bir hurafe vardır ki bu tamamen yanlıştır. Pişirme sürecinde besin değerlerinde herhangi bir azalma olmaz.

Yumurtanın doğal üretim – oluşum süreci sırasında hayvanın dışkısıyla yakın teması sonucunda yumurta kabuğuna farklı bakteriler bulaşabilir. Yumurta kabuğunun geçirgen yapısı sayesinde bulaşan bakteriler yumurtanın içine girebilir ve oradaki uygun şartlar altında yaşamaya devam edebilirler. Yumurtanın çiğ tüketilmesi esnasında orada yaşamaya devam eden bakteriler insan vücuduna kolaylıkla girer ve değişik türde hastalıklara yol açar.

Yani çiğ yumurta tüketmek ile bir nevi kumar oynamış olursunuz. 5 - 10 gr proteinin hesabını yaparken sağlığınızdan olmanız demek antrenmanları kaçırmanız ve zaman kaybı anlamına gelir. Bu da size kas kaybı olarak geri döner. Küçük hesaplar yaparken büyük hesapları kaçırmamanız dileğiyle. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi sayfanın altına yorum olarak atabilirsiniz.

Yorumlar