Ana içeriğe atla

Hangi Ekmek Daha Sağlıklıdır ?

hangi ekmek sağlıklı

Bir çok insan tarafından zayıflamak amacıyla kullanılan kepek ekmeğini ve diğer ekmek çeşitlerine bir göz atalım. Amacınız ister kilo almak olsun, isterseniz de kilo vermeye çalışın, hangi ekmeği ne kadar ve ne için tüketmeniz gerektiğini bilmezseniz hedefinize giden yolda başarılı olma ihtimaliniz de o kadar düşük olur.

Türkiye, dünya üzerinde en çok ekmek tüketen ülkeler arasındadır. İnsanlarımız çok fazla ekmek tüketmekte ve fazla kilolarının tüm sorumluluğunu ekmeğe yüklemektedirler. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki çok fazla ekmek tüketmek - her yiyecekte olduğu gibi - zararlıdır. Her şeyin fazlası zarardır ve ne kadar tek düze beslenirseniz o kadar sağlıksız olursunuz. Öncelikle bunu bir idrak etmeniz gerekmektedir.

Şimdi gelelim ekmek türlerine. 3 adet ekmek çeşidini inceleyeceğiz bu gün ve hangisinin amacınıza uygun olduğuna siz karar vereceksiniz.

Beyaz Ekmek

Tüm fırınlarda rahatlıkla bulabileceğiniz normal beyaz ekmek, Türk halkı olarak günah keçisi halini almıştır. Besin değerleri oldukça yüksektir. Çok fazla tüketilmesine paralel olarak kilo aldırmakta ve yağlanma yapmaktadır. Ama eğer fazla ekmek tüketmeyen biri iseniz ve damak tadınıza düşkünseniz beyaz ekmek tavsiye ederim. Tadı diğer ekmeklere oranla - kişisel görüşüm - çok daha güzeldir.

Besin Değerleri   100 gr.    1 Dilim (İnce)

Karbonhidrat (g)    52.08        13.2
Protein (g)            8.09         2.02
Yağ (g)                0.89         0.22
Lif (g)                  3.42         0.86

Dipnot : Bu konuda çok fazla soru geldiği için böyle bir açıklama yapma gereği duydum. Ortalama bir Türk vatandaşı günde 2-3 tane ekmek tüketmektedir. Bu şekilde beslenirseniz tabikide kilo alırsınız. Bunun suçlusu ekmek değildir. Hangi ekmeği yerseniz yiyin, hatta isterseniz ekmek tüketmeyin, çok yemek yiyerek zayıflayamazsınız. Öyle mucizevi bir yiyecek henüz keşvedilmedi. Zayıflamanın tek yolu dengeli beslenme ve spordur.

Çavdar Ekmeği

Besin değerleri beyaz ekmeğe oranla daha düşüktür. Zayıflamak isteyen kişiler çavdar ekmeği kullanabilirler. Tok tutmak gibi bir özelliği de vardır. Fakat şu unutulmamalıdır ki iki ekmek arasında çok da fazla bir kalori farkı yoktur. Yani kalorisinin daha düşük olması istediğiniz kadar yiyebileceğiniz anlamına gelmesin. Her öğünde 2 dilim tüketmenizi tavsiye ederim.

Dipnot : Çavdar ekmeğindeki karbonhidratlar kaliteli karbonhidrat sınıfındadır. Yani bu ekmek çeşidi diğerlerine oranla çok daha sağlıklıdır.

Besin Değerleri    100 gr.    1 Dilim (İnce)

Karbonhidrat (g)     43.82        11.10
Protein (g)             6.04         1.81
Yağ (g)                 0.92         0.27
Lif (g)                   5.72         1.72

Kepek Ekmeği

Beyaz ekmeğe alternatif olarak kullanılabilir. Tadını ben pek beğenmiyorum biraz tuzsuz ve tadsız geliyor ama tabiki kişisel yorumumdur bu. Denemediyseniz mutlaka denemelisiniz zira beyaz ekmekden çok daha sağlıklıdır ve uzmanlar tarafından da önerilmektedir.

Dipnot : Kepek ekmeğindeki karbonhidratlar - çavdarda olduğu gibi - kaliteli karbonhidrat sınıfındadır. Tok tutma özelliği de vardır. Zayıflamak isteyenler için bire bir.


Besin Değerleri    100 gr.   1 Dilim (İnce)

Karbonhidrat (g)    44.54        11.14
Protein (g)            6.03         1.51
Yağ (g)                1.5           0.38
Lif (g)                  6.48         1.62

Ekmekler hakkındaki yazımızı umarım beğenmişsinizdir. "Spora başlayınca ekmeği kesmeliyim " algısını biraz olsun azaltabildiysem ne mutlu bana.

Yorumlar