Ana içeriğe atla

Suyun Faydaları

sporda su tüketimi

Su, vücudumuz için oldukça önemli bir sıvıdır. Vücudumuzun yüzde 70'i sudur. Özellikle kaslarda bol miktarda su bulunmaktadır. Protein ağırlıklı beslenen ve kas yapmak isteyen kişiler bol su tüketerek hem daha iyi bir protein sentezi sağlamış, hem de daha hızlı kas geliştirmiş olurlar. Su sporcular için vazgeçilmezdir. Günde en az 2 litre su tüketmeniz vücut sağlığınız için oldukça önemlidir.

Suyun yerine tükettiğiniz çay, meyve suyu, kahve vb. sıvılar hiçbir zaman suyun yerini tutmaz. "Bunları tüketiyorum nasıl olsa, suya ne gerek var ki?" diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Günde en az 2 litre saf su tüketmelisiniz.

Egzersiz ve Enerji : Uzun süreli egzersizlerde vücut bol miktarda suyu ter yolu ile dışarı atar. Vücuttan eksilen bu suyu yerine koymazsanız enerjiniz düşer ve antrenmanınızdan istediğiniz verimi alamazsınız. Bu nedenle antrenman boyunca yanınızda su bulundurmanızı ve artan su ihtiyacınızı karşılamanız oldukça önemlidir.

Kilo Kaybı : "Su içsem yarıyor" diyen kişiler tamamen yanılıyorlar. Çünkü suyun kalori değeri sıfırdır. Hiçbir şekilde size kilo aldırmaz. Aksine metabolizmanın hızlanmasını sağlayan su sizin kilo vermenize ve forma girmenize yardımcı olur.

Sindirim : Kabızlık gibi problemlerin temel nedeni susuz kalan vücuttur. Vücutta su eksikliği başta sindirim sistemi olmak üzere bir çok organın ve sistemin düzgün çalışmamasını sağlar. "Su olmadan arabanız bile çalışmaz." Bu nedenle hem sindirim sisteminin düzgün çalışması için, hem de sağlıklı bir vücut için su tüketin.

Beyin Sağlığı : Beynimizin büyük bir kısmını su oluşturur. Uzun süreli susuzluklar baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sonuçlara sebebiyet verebilir. Özellikle beyni aktif olarak kullandığınız yerlerde (sınavlar, dersler) yanınızda su bulundurmanızı tavsiye ederim.

Kalp : Sağlıklı bir kalp için temiz bir kan oldukça önemlidir. Kanın temizliği ise hiç şüphesiz böbreklerden ve sudan geçmektedir. Yeterli su tüketimiyle daha temiz bir kan ve daha temiz bir kalbe kavuşabilirsiniz.

Böbrekler : Suyun en çok faydalı olduğu organlardan biri de böbreklerdir. Su sayesinde böbrekler işlevlerini daha rahat yerine getirebilirler. Bu da daha sağlıklı böbrekler demek.

Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 0 gr
Protein : 0 gr
Yağ : 0 gr
Kalori : 0 kcal

Not : Suyun besin değeri yoktur.

Su Tüketimi Hakkında Merak Ettikleriniz

Su İçmenin Cilde Faydaları : Vücuttaki toksinleri ve tıkanmış gözenekleri temizleyerek akne (sivilce) oluşumunu engeller ve cilde ferahlık sağlar. Kuru ciltlerin nemlenmesine de katkı sağlar. Sağlıklı bir cilt ve sağlıklı bir vücut için su tüketiminizi aksatmamanızı tavsiye ederim.

Su İçmek Zayıflatır Mı? :  Metabolizmayı hızlandırıcı özelliği olan su zayıflamanıza yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki su tutumunun önüne geçmek için de bol su tüketmeniz gerekmektedir. İhtiyacınız olan kadar su ve güzel bir diyet programı ile kısa sürede zayıflayabilir ve forma girebilirsiniz.

Dipnot : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Suyun bile. Bu nedenle tükettiğiniz besinlerin ve sıvıların miktarını doğru seçin.

Yorumlar