Ana içeriğe atla

Basura (Hemoroid) İyi Gelen Besinler

mide bulantısı

Halk arasında basur olarak ta bilinen hemoroid, daha çok toplardamar ağırlıklı submüközvenlerin genişleyerek dışarı sarkmasıyla oluşur. 50 yaş üzeri yetişkinlerin neredeyse yarısı basur rahatsızlığı yaşamaktadır. Anüste kanama, anüs çevresinde şişlikler, tuvalete çıkarken zorlanma veya acı nedeniyle çıkamama ve anüs bölgesinde kaşıntı en sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.

Kronik kabızlık ve ishal, kötü beslenme alışkanlığı, tuvalet ihtiyacını ertelemek, tuvalette uzun süre oturmak, yaşlılık ve hamilelik de basurun oluşmasına sebep olabilir.

Basur (Hemoroid) İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Sıvılar : Basur belirtilerinden ve oluşumundan korunmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Su dışında sindirimi kolaylaştıran bitkisel çaylar, lif içeren sebze ve meyve suları içebilirsiniz. Ayrıca sağlıklı bir insanın günde 1,5 ila 2 litre arasında su içmesi gerektiğini de lütfen unutmayalım.

Yoğurt ve Kefir : Bağırsaklarda bulunan ve besinlerin sindirimi sırasında kullanılan iyi huylu bakterilerin (probiyotikler) oluşmasına sebep olduğu için basuru olanlara önerilen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bağırsaklardaki iyi huylu bakteriler arttığında midede tam olarak  sindirilmeden bağırsaklara gelen gıdaların parçalanması kolaylaşır ve kabızlık ihtimali azalır.

Tahıllar : Kepekli tahıllar, zengin besin değerleri dışında lif ve protein içerikleri ile sindirimi kolaylaştırarak basurun neden olduğu sorunların azaltılmasına yardımcı olarak kullanılabilir. Sağlıklı bir sindirim sistemi ve düzenli olarak tuvalete çıkmak için uzmanların önerdiği günlük tüketilmesi gereken lif miktarı yaklaşık 20-35 gramdır. Lif bakımından zengin olan yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kepek ekmeği veya tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz.

Meyve ve Sebzeler : Kabızlık çekerken tuvalete çıktığınız zaman (veya çıkmaya çalıştığınızda) zorlanmaya bağlı olarak damarlar normalden fazla baskıya maruz kalır, bu nedenle basur ağrıları şiddetlenebilir ve kanama görülebilir. Taze meyve ve sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirirken, lifli (posalı) yapıları ile sindirim sistemine destek olarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Elma, armut, avokado, enginar, bezelye, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve fasulye tüketebilirsiniz.

Tavsiyelerimiz : Kişisel temizliğinize özen gösterin. Dar iç çamaşırlar ve sıkı giysiler giymeyin. Kullandığınız tuvalet kağıdını seçerken özen gösterin.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar