Ana içeriğe atla

Patatesin Faydaları

potasyum içeren besinler

Patates, toprağın altında yumrular halinde büyüyen bir bitki türüdür. İçerisinde bol miktarda nişasta, B, C vitamini, folik asit ve potasyum içerir. Patates bitkisinin boyu 60-70 cm'ye kadar büyüyebilir. Bir çok tüketim şekli vardır. Bunlardan en sağlıklısı ise hiç şüphesiz haşlamadır. Kızartma ve patates cipsi gibi ürünler sağlığımızı tehdit eder.

Kemik Sağlığı : İçerisinde bulunan kalsiyum ve çinko gibi mineraller kemik büyümesini ve gelişimini destekler.

Kan Basıncı : İçerisindeki potasyum sayesinde kandaki sodyum miktarını kontrol altında tutarak yüksek tansiyon gibi problemlerin önüne geçer.

Not : Patatesi tüketirken yağsız ve tuzsuz (mümkünse haşlama) tüketmeye özen gösterin.

Kalp Sağlığı : Kolesterol oranı oldukça düşük olan patates, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. İçerisindeki lif, potasyum ve vitaminler sayesinde kandaki kolesterol seviyesini düşürerek hem kalp sağlığınızı hem de genel sağlığınızın iyileşmesine yardımcı olur.

Sindirim Sistemi : Lif bakımından oldukça zengin bir besin olan patates, sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına katkı sağlar. Kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıkların önüne geçer.

Beyin Fonksiyonları : Patates sağlıklı bir beyin için gerekli olan bir çok besin maddesini içerisinde barındırır. Düzenli olarak tüketilen patatesi baş ağrısı gibi sorunların azalmasına yardımcı olarak beyin fonksiyonlarınızı olumlu yönde etkiler.

Böbrek Taşı : Kandaki ürik asit seviyesinin artması böbrek taşı oluşumunu tetikler. Özellikle protein bakımından zengin besinler bu seviyenin daha da artmasına yol açabilir. Patatesin içerisinde bulunan magnezyum böbrek taşı gibi rahatsızlıkların oluşmasının önüne geçer.

Romatizma Tedavisi : Haşlanmış patates içerisindeki yüksek miktarda nişasta sayesinde romatizmal ağrıların azalmasına yardımcı olur.

Patatesin Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 20 gr
Protein : 2 gr
Yağ : 0.1 gr
Kalori : 77 kcal

Patates Hakkında Merak Ettikleriniz

Patates Haşlaması Kilo Aldırır Mı? : Düşük kalorisi ve yüksek besin değerleri sayesinde patates günlük ihtiyacınız olan enerji miktarını en sağlıklı yoldan almanıza katkı sağlar. Diyet programınıza haşlanmış patates ekleyebilirsiniz.

Çiğ Patatesi Cilde Faydaları : C vitamini bakımından zengin bir besin olan patates cildinizin dokusunu genişleterek daha iyi nefes almasını sağlar. Ayrıca içerisinde bulunan fosfor, potasyum ve magnezyum gibi besin öğeleri de cilt sağlığı için oldukça faydalıdır.

Patatesin Zararları : Aslında patatesin direkt olarak bir zararı yoktur. Ancak patatesin hazırlanma süreci onu zararlı bir besin haline getirebilir. Patates kızartması ve patates cipsi gibi besinler sağlığımızı tehdit eder. Tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda var.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar