Ana içeriğe atla

Beyne İyi Gelen Besinler

ceviz ve akıl sağlığı

Beyin vücudumuzun en önemli organıdır. Kaslarımızı geliştirdiğimiz gibi beynimizi de okuduğumuz kitaplar ile geliştirebiliriz. Bunun yanı sıra bazı gıdalar beyin ve hafıza için oldukça yararlıdır. Özellikle sınav zamanlarında beynimizden tam kapasitesi ile çalışmasını isteriz. Bu gibi zamanlarda daha sık tüketmemiz gereken bir kaç besin var. İşte o besinler;

Beyin İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Yumurta : Yumurtanın kolesterolü arttırdığı yönünde kötü bir ünü olmakla birlikte düzenli yumurta tüketiminin beyin fonksiyonlarını geliştirdiğine dair bazı araştırma sonuçları bulunmaktadır. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır.

Yeşil Çay : Yeşil çayda bulunan bazı maddeler Alzheimer hastalarında beyinde plak oluşumuna neden olan protein üretimini baskı altına almaktadır. Unutkanlık için bire bir.

Yaban Mersini : Yaban mersinin yaşla birlikte zayıflayan hafızayı güçlendirmek için kullanılabilir.

Balık : Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri normal büyümenin yanı sıra beynin gelişimi ve normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi açısından önemlidir. Beyin bu yağ asitlerini kendi üretemediğinden yediğimiz besinler yolu ile almak zorundadır. Somon, sardalye, tuna balığı tüketerek beyin gelişiminiz için gerekli maddeleri vücudunuza almış olursunuz. Haftada en az bir kere balık tüketmek uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir.

Folat Bakımından Zengin Gıdalar : Bir B vitamini olan folat, vücudun yeni hücreler üretmesine ve var olan hücrelerin yapısının korunmasına yardımcı olur. Fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi besinlerin içerisinde folat maddesi bolca bulunmaktadır.

B-1 Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar : B1 vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır. B1 vitamini eksikliği depresyon, unutkanlık ve sinirlilik haline neden olabilir. Sakatatlar, tam tahıllı pirinç, baklagiller ve şeker pekmezinin içerisinde B1 vitamini bol miktarda bulunmaktadır.

B6 Vitamini Yönünden Zengin Gıdalar : B6 vitamini beyin ve sinirler arasındaki iletişimi sağlayan nörotransmitterlerin oluşumu için gereklidir, bu nedenle sağlıklı bir beyin gelişimi ve işlevi için önem taşımaktadır. B6 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında dikkat eksikliği ve kısa süreli hafıza kaybı gibi direk beyni ilgilendiren sorunlar bulunmaktadır. Süt, peynir, somon, karides, tavuk, hindi, dana karaciğeri, esmer pirinç, mercimek, fasulye, ıspanak gibi gıdaların içerisinde B6 vitamini bolca bulunmaktadır.

Esansiyel Yağ Asitleri : Beyin gelişimi için bu yağ asidleri de oldukça önemli bir yer teşgil etmektedir. Ceviz, keten tohumu ve keten tohumu yağı gibi gıdaları tükettiğiniz besinlerin arasında ekleyerek sizin için gerekli olan yağ asitlerini alabilirsiniz.

Tavsiyelerimiz : Aptal olduğunu düşündüğünüz arkadaşlarınıza bu yazının linkini atabilirsiniz.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Astım için bir diyet programı belirlerken mutlaka doktorunuza danışın. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar