Ana içeriğe atla

Kayısının Faydaları

kayısı çekirdeği

Malatya şehri ile özdeşleşmiş olan kayısı sarı rengi, kokusu ve lezzeti ile sevilen ve sık tüketilen meyveler arasındadır. Aynı zamanda vücuda oldukça faydalı olan kayısı A ve C vitamini, potasyum, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir. İçerisindeki lifler sayesinde vücudun genel sağlığını arttırır. Beslenme programınızın ara öğün kısmına kayısıyı ekleyebilirsiniz.

Göz Sağlığı : Yaş kemale erdiğinde vücudumuzun bir çok yerinde olduğu gibi gözlerde de problemler meydana gelebilir. Kayısının içerisindeki maddeler bu problemlerin oluşmasını geciktirici etkiye sahip. Kayısının içesinde bulunan A vitamini ve beta karoten maddesi göz hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltır.

Kabızlık : Kuru ve normal kayısı iyi bir posa kaynağıdır. Bağırsaklarda suyu tutarak yumuşak ve hacimli bir dışkının oluşmasını sağlar. Kabızlık gibi problemler için bire birdir.

Kalp : Suda çözülebilen posası sayesinde kayısı, kalp sağlığı içinde oldukça faydalıdır. Vücuttaki kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarının oluşmasının önüne geçer.

Tansiyon : Kayısı içerisinde bol miktarda potasyum bulundurur. Bu potasyum vücutta  sodyum ile etkileşime geçerek tansiyonunuzun dengelenmesini sağlar. Yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin kayısı gibi potasyum bakımından zengin besinler tüketmelerini tavsiye ederim.

Antioksidan Kaynağı : Kayısının içerisinde bulunan antioksidanlar vücudun temel fonksiyonlarının düzgün bir şekilde işlemesi vücuttaki zararlı toksinlerin atılması için oldukça önemlidir.

Cilde Faydalıdır : A, C vitamini ve antioksidan bakımından zengin olan kayısı, daha hızlı bir şekilde hücre üretimini sağlayarak cildinizin daha iyi görünmesini sağlar.

Kilo Vermeye Yardımcı : Metabolizma hızını arttırarak besinlerin daha hızlı sindirilmesini sağlar. Aynı zamanda düşük kalorili bir yiyecek olduğundan diyet programlarında sıkça kullanılır.

Kemikleri Güçlendirir : Kayısıda bulunan kalsiyum, kemiklerin gelişiminde ve sağlığında büyük öneme sahip. Özellikle büyüme çağında kalsiyum oldukça önemli bir besin maddesidir. Kayısı ve kayısı içeren gıdaları tüketmenizi tavsiye ederim.

Kayısının Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 11 gr
Protein : 1.4 gr
Yağ : 0.3 gr
Kalori : 48 kcal

Kayısı Hakkında Merak Ettikleriniz

Kayısı Zayıflatır Mı? : Metabolizma hızını arttırıcı etkisi ve düşük kalori miktarı sayesinde kilo vermenize yardımcı olur.

Kuru Kayısının Faydaları : Kuru kayısının besin değerleri normal kayısıya göre daha fazladır. Çünkü kurutulma işlemi sırasında gramajı düşer ve içerisindeki sudan arınır. Bu sayede aynı gramajla daha fazla fayda sağlar. Kuru kayısının faydaları da yukarıda bahsettiklerimizle aynıdır.

Kuru Kayısı Besin Değerleri : Normal kayısıdan farklı olarak kuru kayısı 100 gramında 50 gram karbonhidrat, 5 gram protein ve 0.59 gram yağ bulundurmaktadır.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar