Ana içeriğe atla

Gece Yemek Yeme Sendromu

gece yemekleri

Fazla kilolarından şikayetçi bir çok insan aslında kilo almak için gerekli olan her şeyi farkında bile olmadan yapıyorlar ve bunu alışkanlık haline getiriyorlar. Vücudunuzu iyi tanıyıp nasıl kullanmanız gerektiği bilmek formda bir vücut için gerekli olan en önemli kriter. Bu gün hem kilo almak isteyenler, hem de kilo vermek isteyenler için oldukça yararlı olacağını düşündüğüm bir konuya değinmek istiyorum. Gece yemek yersek kilo alır mıyız?

Kilo Vermek İsteyenler İçin

Gece geç saatlerde yenilen yemekler diğer tüm yemekler gibi vücudumuz için gerekli olan enerjiye çevrilir. Ancak yemeği yedikten sonra oturduğumuz veya uyuduğumuz için bu enerjiyi harcayamayız. Daha sonra harcanamayan bu enerjiyi vücut daha sonra harcamak üzere yağa çevirir. Bu da sizin kilo almanızı sağlar. Sağlıklı bir beslenme yöntemi uygulamak istiyorsanız akşam yemeklerinizi biraz daha erkene almanızı ve gece yatmadan önce tükettiğiniz kahve, çay, meyve vb. besinleri tüketmemenizi tavsiye ederim. Yatmadan bir saat önce mümkün ise boğazınızdan su hariç hiçbir şey geçmesin. Kilo vermek isteyen kişiler özellikle gece karbonhidrat tüketiminden kaçınmalılar. 

Yazar Tavsiyesi : Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kilo vermek için kahvaltı öğününü atlarsanız öğle ve akşam yemeğinde çok daha fazla besin tüketirsiniz. Çünkü vücut kaloriye ihtiyaç duyar. Aç ayı oynamaz.

Önemli Uyarı : Gece uykunuzdan uyanıp dolabın başına gitmeyin. Uyurken yemek yemek sağlığa zararlıdır. Vücudunuzun olduğu gibi midenizin de dinlenmeye ihtiyacı vardır. (Sahur gün içerisinde besin tüketilmediği için bu durumun dışındadır.)

Kilo Almak İsteyenler İçin

Zayıf olmaktan şikayetçi bir çok insan gün boyu kilo alabilmek için yemek yemekten çekinmiyorlar. Ancak gün içerisinde tükettikleri besinler hızlı metabolizmalarından dolayı çabucak enerjiye çevrilerek harcanıyor. Bu nedenle kilo almak isteyen kişilerin akşam saatlerinde besin tüketmesi gayet mantıklı bir seçenek haline geliyor. Akşam yemeklerinde aşırıya kaçmamak kaydı ile protein ağırlıklı beslenebilirler. Daha sonra ise küçük ara öğünler tüketilebilir. Sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen kişiler özellikle gece yatmadan önce bir bardak süt, vb. protein kaynaklarını tüketebilirler. 

Ancak dolu bir mide ile yatmak sindirim sisteminiz açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Vücudumuzun dinlenmeye ihtiyacı olduğu gibi, sindirimi sistemimizin de dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle özellikle gece yatmadan önce kilo almak için dahi olsa tüketilen yiyeceklerde aşırıya kaçmamanızı ve sindirimi zor olmayan hafif besinler tüketmenizi tavsiye ederim. (Tutup da gecenin 12'sinde tereyağlı yumurta yemeyin)

Yazar Tavsiyesi : Kilo almak isteyen kişiler sabah kahvaltısını da mümkün olduğunca erken yapmalı ve sağlıklı besinler tüketmeli. Asla kahvaltı öğününü geçiştirmeyin ve ona gereken önemi verin. Uyandığınız zaman ilk işiniz güzel bir kahvaltı yapmak olsun.

Gece Antrenman Yapanlar İçin

İş nedeni ile gündüz spora gidemeyen kişiler genellikle iş çıkışı akşam saatlerinde spora gitmekte. Bu nedenle de gece geç saatlerde yemeğini yemekte. Gece yemek yemenin gece spor yapan kişiler için bir sakıncası yoktur. Çünkü spor sırasında vücut bir kalori harcar ve bu kaloriyi besin yolu ile tekrar vücuda almanız gerekir. Ancak yine de yemek yedikten hemen sonra uyumamanız ve akşam yemeğinde aşırıya kaçmamanızı tavsiye ederim. Akşam yemekleri ve uyku arasında en az 1 saat ara olsun.

Extra Bilgi : Kilo almak veya kilo vermek için öğün sayılarını arttırmak ve tek öğünde tüketilen besin miktarını düşürmek sizin istediğiniz vücuda kavuşmanıza yardımcı olur.

Yorumlar