Ana içeriğe atla

Protein Tozu Zararlı Mıdır?

besin takviyesi

Günümüzde vücut geliştirme sporu denilince akla ilk gelenlerden biri protein tozudur. Yapılan televizyon programlarında ve çeşitli yerlerde protein tozların zararlı oldukları söylenmekte. Protein tozu kullanan ve kullanmayı düşünen bir çok insanı yakından ilgilendiren bir konu bu. Her ağızdan bir laf çıkıyor. Supplement satıcıları her ne kadar zararsızdır dese de satan taraf onlar oldukları için insanlar inanmıyor. Bu gün bu konuya doktor, beslenme uzmanı veya bir supplement satıcısı olarak değil de, sadece protein tozunun kullanan bir sporcu olarak açıklık getireceğim.

Yazıma başlamadan önce şunu belirtmek istiyorum. Sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda protein tozu satışı yapılmamaktadır. Bu ürünü pazarlayan biri değil, kullanan biri olarak yazımı yazıyorum. Tamamen objektif bir şekilde bu konuya değiniyorum.

Protein tozu insanların gözünde öyle bir hal aldı ki "Proteinle mi yaptın?", "Protein tozu sarkma yapıyor", "O kadar tozu ben içsem bende öyle olurum" gibisinden yanılgılara düşebiliyor.

Protein Tozu Zararlı Mı? 

Uzun yıllar protein tozu kullanan biri olarak söyleyebilirim ki protein tozunun vücuda herhangi bir zararı yoktur. Protein tozları peynir altı suyu denilen bir malzemeden yapılır. İçerisindeki yağ, tuz vb. maddelerden arındırılan peynir altı suyu toz haline getirilir ve çeşitli aromalar katılarak satışa sunulur. Yediğimiz bir çok besinin içerisinde protein bulunmaktadır. Protein zararlı olsaydı peynir, yumurta, tavuk, et ve balık gibi ürünleri de tüketmememiz gerekirdi.

Daha somut bir delil istiyorsanız marketlerdeki bebek mamalarının içindekiler kısmına bakabilirsiniz. Orada whey protein veya casein protein içerdiklerini göreceksiniz.

Neden Kullanmalıyım?

Peki madem tükettiğimiz besinlerin içerisinde protein bulunuyor. O zaman neden protein tozu kullanayım dediğinizi duyar gibiyim. Normal bir insanın zaten protein tozu kullanması gerekmez. Tükettiği besinler ile ihtiyacı olan protein miktarını kolaylıkla karşılayabilir. Ancak spor yapan kişilerin kaslarındaki hipertrofinin iyileşmesi ve kasların onarılması için vücut çok daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Çoğu zaman tüketilen besinler ile bu ihtiyaç karşılanamadığından protein tozlarına başvurulur.

Yazar Yorumu : Vücut geliştirme sporuna yeni başlayan kişiler kısa yoldan kas yapmak istedikleri için kullandıkları protein tozu karışıma bir ölçek fazladan koymaya çekinmezler. Ancak herşeyin fazlası zarardır. Vücuda ihtiyacı olduğundan daha fazla protein almamanızı tavsiye ederim.

Protein Tozu Kasları Şişirir Mi?

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Şişirmek değimi bu spor ile uğraşıp belli bir kas kütlesi inşa etmiş birisine yapabileceğiniz en büyük hakarettir. Kaslar şişmez, sadece hacimleri artar ve güçlenirler. Bu sayede daha büyük ağırlıklar kaldırabilir, daha zor işler yapabilirsiniz. Eğer sadece şişme olsaydı güçlenemezdiniz.

Bu Yazılarımız da İlginizi Çekebilir






Kimler Protein Tozu Kullanmalı

Vücut geliştirme sporuna yeni başlayan kişilerin protein tozu kullanmasını tavsiye etmiyorum. Ancak bu sporu 4-6 ay yapan ve belli bir yere varan vücutçular daha ileri gidebilmek ve daha fazla kas kütlesi inşa edebilmek adına protein tozlarına başvurabilirler.

Kullanıcı Yorumu : Protein tozlar bir besin değil, besin takviyesidir. Beslenmenize yeterince önem vermiyorsanız ve düzgün beslenemiyorsanız protein tozu kullanmanız hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

Yorumlar