Ana içeriğe atla

Gastrite İyi Gelen Besinler

mide bulantısı

Gastrit midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihap kapması sonucu oluşur. Toplumda sık rastlanan bir mide rahatsızlığıdır. Belirti vermeden de görülebilen bir hastalık olduğundan bu hastalığa sahip kişilerin bir çoğunun rahatsızlıklarından haberi dahi yoktur. Mide iltihabı, kusma, şişkinlik, iştahsızlık ile kendini belli eder. Bireye gastrite tanısı konulabilmesi için mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Eğer sizde gastrite var ise aşağıda vermiş olduğumuz besinler sizin için faydalı olacaktır.

Gastrit İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler : Gastriti olan insanlar koyu yeşil ve yapraklı sebze tüketmeleri gerekir. Çünkü bu tür sebzeler A,C,K vitaminleri ile folat, demir ve kalsiyum yönünden oldukça zengindir. Bu vitaminler ve mineraller midenin kendi kendini tedavi sürecine destek olur.

Not : Bunun yanı sıra hastalığın tekrar etmemesi içinde brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, lahana, kara lahana, ıspanak, bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzeleri sıkça tüketebilirsiniz.

Flavonoidler İçeren Yiyecekler : Parlak renkli meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan flavonoidler gastrite neden olan bakteriler ile savaşarak gastrite etkilerini hafifletir ve yayılmasını  engeller. Kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biber flavonoidler bakımından oldukça zengin besin öğeleri arasındadır.

Az Yağlı Protein Kaynakları : Protein hasarlı hücrelerin onarılmasını sağlayan çok önemli bir besin maddesidir. Gastrit rahatsızlığı olan insanlar mide zarını ve sindirimi zorlayan yağlı protein kaynakları yerine daha az yağlı besinleri tercih etmelidir.

Örnek : Yağlı süt - Az yağlı süt, Yağlı et - Yağsız et

Tavsiyelerimiz : Alkol ve kahveden, rafine gıdalardan ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Fazla acı tüketmeyin. Midenize rahatsızlık veren ve hazımsızlığa yol açan diğer tüm besinlerden de uzak durun.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar