Ana içeriğe atla

Vücut Yağ Tipleri Nedir?

fitness takımı

Kilo aldığınız dönemlerde vücudunuzun bir bölgesinin diğer bölgelere oranla daha fazla yağlandığına şahit olmuşsunuzdur. Bunun sebebi vücudunuzdaki yağ tipidir. Her insanın vücudu farklıdır ve bu farklılıklar vücut şeklinde de kendini belli eder. Kimi insan ağırlıklı olarak bacak ve kalça kısmından yağlanır iken kimisi ise göbek ve bel kısmından yağlanmaktadır. Bu durum da yağ tipleri sınıflandırmasını oluşturur. Bu yağ tiplerine yazımızda detaylı bir şekilde anlayacağız.

1. Üst Vücut Yağları : Bu kişiler göbek, göğüs ve hatta yanaklarından dahi yağlanabilirler. Kilo aldıkları zaman ilk başta bu bölgelerden almaya başlarlar. Bu yağ grubuna sahip kişiler düzenli spor yaptıkları ve dengeli beslendikleri zaman verdikleri kilolar yüz hatlarından bile belli olabilmektedir.

2. Karın Bölgesi Yağları : Ayva göbeği diye de tabir ettiğimiz bu yağlanma çeşidinde büyük yağ kütleleri yoktur. Ancak yine de plajlarda ve giydiğiniz kıyafetlerde sizi rahatsız eder. Bu yağ tipine sahip kişilerin beslenmesine dikkat etmesi ve zararlı besinlerden uzak durması yeterli olur.

3. Alt Vücut Yağı : Daha çok kadınlarda görülen bu yağ tipi kalçanın vücuda oranla daha büyük olmasına sebebiyet veren bir yağ tipidir. Hareketsiz bir yaşam ve dengesiz beslenmenin bir ürünüdür. Dengeli beslenme ve kardio egzersizleri ile görümü kolaylıkla iyileştirebilirsiniz.

4. Şişmiş Karın Bölgesi : Zayıfım ama hala göbeğim var diyen kadınların sahip olduğu yağ tipidir. Genel olarak zayıf oluşlarının verdiği öz güvenle oldukça sağlıksız beslenirler. Beslenmede bir düzene giderek kolaylıkla karın bölgelerindeki rahatsız edici yağlardan kurtulabilirler.

5. Alt Vücut Yağları ve Bacaklar : Özellikle hamile kadınlarda sıkça görülen bu yağ tipi yağın ağırlıklı olarak bacak ve baldır kısmında toplandığı bir yağ tipidir. Düzenli beslenme ve kardio egzersizleri ile sıkı bir görünüme kavuşulabilir.

6. Mide ve Bel Arkası Yağ : Midedeki yağların çay tabağı konulabilecek vaziyete geldiği yağlanma tipidir. Genelde bu yağ tipine sahip kişiler beslenmesine hiç dikkat etmeyen ve zararlı besinler tüketen kişilerdir. Hormonel nedenlerden dolayı da bu vücut tipi görülebilir. Bu büyüklükte bir göbek uzun sürede oluştuğu gibi bundan kurtulmak da kolay olmayacaktır. Ancak diğer tüm yağ tiplerinde olduğu gibi bunda da düzenli beslenme ve antrenmanla üstesinden gelinebilir.

Aslına bakarsanız yağ tipleriyle sadece insanları sınıflandırır ve yağlanma bölgelerini belirleriz. Ancak bu her zaman için geçerli değildir. Yani 2 numaralı yağ tipine sahip kişi daha sonra 6 numaralı yağ tipine sahip kişiye dönüşebilir. Bu nedenle "aa ben 2 numaralı yağ tipindeymişim, halimden de memnunum böyle devam etmeliyim" düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Yağ tipleri zamanla değişebilir.

Bu yazıdan sonra Vücut Tipleri Nedir? adlı yazımız da dikkatinizi çekebilir.

Yazının başındaki fotoğrafı baz alarak hangi yağ tipine sahip olduğunuzu bu yazının yorum bölümüne yazabilir ve bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar