Vücudumuz gün boyunca 1 ila 2 litre arası gaz üretmektedir. Bu gaz gün boyunca 15 - 20 defada çeşitli yollar ile vücuttan atılmaktadır. Gaz birikiminin normal seviyelerden daha fazla olması ve rahatsızlık seviyesine ulaşmasının başlıca nedenleri; hava yutmak, hızlı yemek yemek, sakız çiğnemek, lokmaları yeterince çiğnemeden yutmak, az öğünde çok fazla yemek yemek olarak sayılabilir.
Bütün bunların yanı sıra gaza sebebiyet veren besinler ve gaz oluşumunu azaltan besinler bulunmaktadır. Bu besinlerin hangileri olduğunu bilirseniz kendinize ona göre bir beslenme programı hazırlayabilir ve gaz problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
Gaz Problemi İçin Tüketilmesi Gereken Besinler
Kereviz : Vücudun su dengesini korumak için gerekli olan, sodyum ve potasyum bakımından zengindir. Gaz problemi için tüketilebilir.
Hindiba : Gazı alarak şişkinliği hafifletir. Ayrıca vücuttaki yararlı bakterilerin oluşumu için prebiyotikler içerir.
Lahana Turşusu : Lahana turşusu sindirime yardımcı enzimler ve yararlı bakteriler içerir. Tükettiğiniz besinlerin sindirimine katkıda bulunarak gaz oluşumunun da önüne geçer.
Keten tohumu : İçerisinde bağırsaklara iyi gelen maddeler mevcut. Şişkinlik için bire bir. Kahvaltılık olarak tüketilebilir.
Muz : Muz mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Potasyum da vücudun sodyum seviyesini düzenleyerek şişkinlikle baş etmeye yardımcı olur. Beslenme programınıza muz eklemenizi tavsiye ederim.
Ananas : Sindirime yardımcı ve şişkinliğin azalmasını sağlayan ananas, meyve veya meyve suyu olarak tüketilebilir.
Zencefil Çayı : Karın şişkinliği ve gaz için oldukça faydalıdır. Ayrıca oldukça sağlıklı bir besin öğesidir. Hayatınızda zencefil çayına bir yer açmanızı tavsiye ederim.
Laktozsuz Süt : Süt vücutta gaz yapan bir besindir. Bunun başlıca sebebi ise içersinde laktoz bulunmasıdır. Ancak laktozsuz süt ürünleri sayesinde bu problem ortadan kalkar. Eğer gaz problemi yaşıyorsanız ve sütü de seviyorsanız laktozsuz süt ürünlerini tavsiye ederim.
Hindiba : Gazı alarak şişkinliği hafifletir. Ayrıca vücuttaki yararlı bakterilerin oluşumu için prebiyotikler içerir.
Lahana Turşusu : Lahana turşusu sindirime yardımcı enzimler ve yararlı bakteriler içerir. Tükettiğiniz besinlerin sindirimine katkıda bulunarak gaz oluşumunun da önüne geçer.
Keten tohumu : İçerisinde bağırsaklara iyi gelen maddeler mevcut. Şişkinlik için bire bir. Kahvaltılık olarak tüketilebilir.
Muz : Muz mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Potasyum da vücudun sodyum seviyesini düzenleyerek şişkinlikle baş etmeye yardımcı olur. Beslenme programınıza muz eklemenizi tavsiye ederim.
Ananas : Sindirime yardımcı ve şişkinliğin azalmasını sağlayan ananas, meyve veya meyve suyu olarak tüketilebilir.
Zencefil Çayı : Karın şişkinliği ve gaz için oldukça faydalıdır. Ayrıca oldukça sağlıklı bir besin öğesidir. Hayatınızda zencefil çayına bir yer açmanızı tavsiye ederim.
Laktozsuz Süt : Süt vücutta gaz yapan bir besindir. Bunun başlıca sebebi ise içersinde laktoz bulunmasıdır. Ancak laktozsuz süt ürünleri sayesinde bu problem ortadan kalkar. Eğer gaz problemi yaşıyorsanız ve sütü de seviyorsanız laktozsuz süt ürünlerini tavsiye ederim.
Gaz Birikimi Yapan Besinler
- Fasulye
- Soğan
- Brokoli
- Brüksel lahanası
- Karnabahar
- Enginar
- Kuşkonmaz
- Kepekli tahıllar
- Süt
- Krema
- Dondurma
- Bira
- Gazlı içecekler
- Armut
- Elma
- Şeftali
- Erik
- Sakız
- Tam tahıllı buğday ekmeği
Not : Buradaki besinler gaz yapan gıdaların tam listesi değildir. Bu besinler arasında oldukça faydalı olanlar da mevcut. Listedeki besinleri hiç tüketmeyin demiyoruz. Sadece tüketirken miktarına dikkat edin ve ona göre tüketin.
Karın Şişkinliği Yaşayanlar İçin Tavsiyelerimiz
- Öğün sayısını arttırın
- Tek öğünde tükettiğiniz besin miktarını azaltın
- Yemekleri yavaş tüketin
- Besinleri yeterince çiğneyin
- Hava yutmayın
- Sindirim sisteminizin zor sindirdiği gıdalardan uzak durun
- Aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketmekten kaçının
- Gazlı içecekler ve gaza neden olan besinlerden uzak durun
Yazar Tavsiyesi : Genel olarak gaz problemini "çok fazla acıkan ve bir an önce hızlı bir şekilde besinleri tüketen insanlar" yaşar. Bu nedenle sindirim sistemine büyük bir yük biner ve hazımsızlık yaşarsınız. Bu nedenle öğün sayısını arttırmak ve sindirim sistemine yük binmemesi için gıdaların yavaş bir şekilde ve iyi çiğnenerek tüketilmesini tavsiye ederim.
İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Bir kişi için faydalı olan bir besin başka bir kişi için zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder