Ana içeriğe atla

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

sindirim sorunları

Kabızlık, yanlış veya tekdüze beslenme sonucu sindirim sistemimizde oluşan bir rahatsızlıktır. Bağırsakların yeterince çalışamaması ve görevini kısmen yerine getirememesi durumudur. Tuvalette geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanır. Sık tuvalete çıkma, makatta zorlanmaya rağmen dışkının çıkmaması başlıca belirtileridir. Kabızlık problemine yol açan şey yanlış beslenmedir ve doğru bir beslenme ile bu problemin üstesinden gelebilirsiniz.

Aşağıda örneğini vermiş olduğumuz besinler hem sizin kabızlık şikayetinizi ortadan kaldırabilir, hem de yeniden kabızlık problemi yaşamanızı engeller. İşte o besinler;

Kabızlık İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Su : Su hayattır. Su bağırsaklarınızın çalışması ve dışkının yumuşaması için gereklidir Bu sayede daha rahat dışkılama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Not : Suyun yerine kullandığınız gazoz, çay, kahve vb. içecekler hiçbir zaman suyun yerini tutmaz.

Meyve ve Meyve Suyu : Sporcular tarafından da sık kullanılan kuru erik ve kuru üzüm gibi gıdalar yüksek oranda lif içerdiklerinden kabızlık problemi için bire birdir. Aynı zamanda taze sıkılmış meyve suları da dışkıyı yumuşatmaya ve kabızlık etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Tahıllar : Kepekli, tahıllı veya buğdaylı besinler sindirime yardımcı olur. Aynı zamanda tuzsuz ve az yağsız patlamış mısırda kabızlık problemi için kullanılabilir besinler arasındadır.

Baklagiller ve Fasulye : Lif bakımından zengin olan baklagiller ve fasulye dışkınızı yumuşatarak kabızlık etkilerinin azalmasına yardımcı olur. Barbunya, fasulye, nohut gibi gıdaları beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

Lif İçeren Sebzeler : Sebzeler çoğu hastalık için iyi gelmekle birlikte kabızlık problemi için de bire birdir. Brokoli, havuç, tatlı patates, enginar ve lahanayı kabızlık problemi için kullanabilirsiniz.

Not : Akşam yemeklerinize koyu yeşil yapraklı sebzelerden hazırlanmış bir salata eklerseniz, kabızlık vb. bir çok hastalığa yakalanma riskinizi azaltırsınız.

Tavsiyelerimiz : Su her şeyin başıdır. Sağlıklı bir insanın günde en az 2 litre su tüketmesi gerekir.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Kabızlık probleminiz ciddi düzeyde ise bir doktora danışmalısınız. Dışarıdan duyduğunuz kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmeyiniz.

Yorumlar