Ana içeriğe atla

Havucun Faydaları

havuç sapı

Havuç, turuncu rengi, tadı ve faydaları ile sık tüketilen besinler arasındadır. Toprağın altında yetiştirilen havuç ülkemizde bir çok bölgede yetiştirilmektedir. A, B, C ve K vitaminleri bakımından zengindir. İçerisinde çinko, bakır, potasyum ve lif barındırır. Gözlere faydası ile ön plana çıkan havucu salatalarımızda ve yemeklerimizde sıkça tüketiyoruz.

Kalp Sağlığı : Havucun içerisinde bulunan besin öğeleri kolesterol seviyesini dengede tutarak olası kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinizi düşürecektir.

Göz Sağlığı : Havuç gözlere iyi gelir. Bunu zaten hepimiz biliyoruz. Açıklamak gerekirse havucun içerisindeki A vitamini ve beta karoten maddesi göz sağlığınızı iyileştirir. Özellikle yaşa bağlı görme bozukluklarının önüne geçmek ve göz sağlığınızı daha iyi bir konuma getirmek için havuç ile aranızı iyi tutmanızı tavsiye ederiz.

Kanser : Çağımızın hastalığı olan kanser hazır gıdalar ile hayatımıza girdi. Kanser riskini azaltmak için doğal besinleri tüketmeliyiz. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucu havucun akciğer, göğüs ve kolon kanserine yakalanma ihtimalinizi düşürdüğü saptanmıştır.

Antioksidan : Bir çok yazımızda adından söz ettiğimiz antioksidanlar havucun içerisinde de bulunmaktadır. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korunmamızda önemli rol oynar.

Beyin : Hafızayı güçlendirici ve kolesterolü düşürücü özelliğe sahip olan havuç genel sağlığınızı iyileştirerek beyninizden daha iyi bir verim almanıza olanak tanır. Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.

Sindirim Sistemi : Sindirim sistemimizin daha sağlıklı bir şekilde çalışması için lifli besinler tüketmek oldukça önemlidir. Havuç çok iyi bir lif kaynağıdır ve sindirim sistemi ile alakalı bir takım sorunların önüne geçmenize ve daha sağlıklı bir şekilde besinleri sindirmenize yardımcı olur.

Havucun Besin Değerleri (100 gr)


Karbonhidrat : 10 gr
Protein : 1 gr
Yağ : 0,25 gr
Kalori : 41 kcal

Havuç Hakkında Merak Ettikleriniz

Havuç Zayıflatır Mı? : Havuç tüketmek sizi direkt olarak zayıflatmaz. Ancak lif içeriği yüksek olduğundan ve kalorisi düşük olduğundan zayıflamanıza yardımcı olur. Diyet programınıza havucu gönül rahatlığı ile ekleyebilirsiniz.

Siyah Havucun Faydaları : Adını siyah renginden alan bu havuç çeşidi ülser ve mide rahatsızlıkları ve sarılık gibi hastalıkların önüne geçer. İştah açıcı bir özelliği de bulunmaktadır. Astım ve bronşite de iyi geldiği bilinen siyah havucun vücuda daha bir çok faydası da bulunmaktadır.

Havucun Cilde Faydaları : A vitamini ve antioksidan barındıran besinler cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumaktadır. Havuçta bol miktarda bulunan bu besin öğeleri sayesinde cildiniz daha sağlıklı bir görünüme kavuşur.

Havuç Suyunun Faydaları : Yukarıda saydığımız faydalar ile aynıdır. Havuç suyunun en çok ön plana çıkan özelliği ise akciğeri temizlemesidir. Düzenli havuç suyu tüketimi göz ve karaciğer sağlığını iyileştirir.

Hamilelikte Havucun Faydaları : Havucun bir çok faydası aslında sizde olduğu kadar bebeğinizde de etkili olur. İşte onlardan bir kaçı;

  • Doğmamış bebeğin cilt ve kas gelişimi için etkilidir.
  • Sizin ve dolayısıyla bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bebeğin diş ve kemik oluşumuna katkıda bulunur.
  • Karaciğerin temizlenmesini sağlar.
  • Bebeğin ve sizin göz sağlığınızı iyileştirir.
  • Düşük kalori ile daha fazla vitamin ve mineral almanızı sağlar.
  • Gebelikte kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.

Yorumlar