Ana içeriğe atla

Böbreklere İyi Gelen Besinler

böbrek taşı düşürme

Böbrekler işlevleri nedeni ile sindirim sisteminin ve vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Temel görevi kanı temizlemektir. Normal ve sağlıklı bir insanda 2 adet böbrek bulunmaktadır. Fakat sağlıklı olan tek böbrek ile de sağlığımızı devam ettirebiliriz. Aynı zamanda böbrekler kan basıncı, hormon salgılanması, asit-baz dengesinin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Böbrekler İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Pirinç : Düşük potasyum içeren pirinç aynı zamanda vücuda gereken enerjisi sağlayabilecek bir karbonhidrattır. Potasyum vücut için gerekli bir mineral olmakla birlikte fazla potasyum böbrekler tarafından filtre edilerek vücuttan atılır.

Soya Proteini : İçerisinde bol miktarda fosfor bulunmaktadır. Fosfor böbrekler ve kemik sağlığı için önemli bir besindir.

Düşük Sodyum İçeren Gıdalar : Sodyum (tuz) kan basıncı ve böbrek sağlığı açısından oldukça önemli bir mineraldir. Ancak çok az miktarda kullanılmalıdır. Fazlası başta böbrekler olmak üzere vücudunuz için zararlıdır. Bu nedenle tükettiğiniz gıdaların sodyum değerlerine dikkat edin ve düşük sodyum içeren gıdalar tüketmeye özen gösterin.

Not : Aşırı sodyum içeren gıdalardan uzak durun. Özellikle konserve gıdalar, işlenmiş gıdalar, soslar, patates cipsi gibi atıştırmalıkları gıdalar içerisinde bol miktarda sodyum bulundurmaktadır. Aşırı sodyum tüketimi böbreklerin fonksiyonunu etkileyerek vücutta sodyum birikimine yol açabilir. Ayrıca fazla sodyum kan basıncını da olumsuz yönde etkiler.

Meyve ve Sebzeler : Özellikle vücutçular yüksek protein içeren bir beslenme programı uyguladıklarında vücutta “üre” üretimini artarak böbreklere ekstra yük bindirebilir. Protein alımını kontrol altında tutmak ve bol miktarda meyve, sebze tüketmek üre miktarını azaltarak böbrekleri rahatlatır.

Tavsiyelerimiz : Sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Tükettiğiniz sıvıları saf su olarak tüketmeye özen gösterin. Hiçbir içecek suyun yerini tutmaz. Sağlıklı bir insanın günde en az 1,5 ile 2 litre arasında su tüketmesi gerekmektedir.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Böbrekleriniz için bir diyet programı belirlerken mutlaka doktorunuza danışın. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar