Ana içeriğe atla

Esneme Hareketleri Nelerdir?


Esneme hareketleri belirli kas grupları hedef alınarak yapılabilen hareketler bütünüdür. Bu hareketlerin amacı kas dokularının esnekliğini arttırarak yaralanma ve sakatlanmaların önüne geçmektir. Aynı zamanda esneklik de güç kadar önemlidir. Bu hareketler sayesinde antrenmanınızdan alacağınız verim artacak ve kaslarınız alacağı şekilde çok daha atletik olacaktır.

Esneme Hareketlerinin Faydaları

Kan dolaşımını arttırır. Kas dokularına nüfus eden kan, onların gelişmesine ve iyileşmesine katkı sağlar. Aynı zamanda sakatlık oluşma riskini azaltır ve postürünüzün (duruşunuzun) düzelmesine yardımcı olur.

Esneme Hareketleri Ne Zaman Yapılmalıdır?

Antrenman öncesi veya sonrasında uygulanabilir. Ancak uygulama öncesi mutlaka ısınma egzersizleri yapılmış olması gerekir.

Göğüs İçin Esneme Hareketleri

Göğüs kaslarınızı germek için kollarınızı geriye veya yukarıya doğru germeniz gerekir. Göğüs germe hareketlerinde göğüs kaslarınız ile birlikte omuz, ön kol ve arka kol kaslarınızı da gerebilirsiniz. Uyguladığınız hareketin süresi 5 saniyeyi geçmemeli ve hareketin size acı vermemesi gereklidir. Aksi bir durumda derhal hareketi sonlandırın.


Sırt İçin Esneme Hareketi

Bir kolunuzu başınızın arkasından geçirerek omzunuzu kavrayarak uygulanan bir harekettir. Bu hareketle sırt kaslarınızın yarısını ve arka kol kaslarınızı gerebilirsiniz. Aynı uygulamayı diğer kolunuz ile de yaparak sırtınızın diğer kısmını da esnetebilirsiniz. Uyguladığınız hareketin süresinin 5 saniyeyi geçmemesine ve hareketin size acı vermiyor olmasına özen gösterin.


Bacak İçin Esneme Hareketleri

Arka bacak, ön bacak ve baldır kasları için çeşitli esneme hareketleri mevcuttur. Bu hareketleri uygularken düz bir yerden destek alabilirsiniz. Tek bir eliniz ile bir ayağınızı tutarak onu maksimum 5 saniye süre ile
gerebilirsiniz. Daha sonra aynı işlemi diğer ayağınız için de uygulamanız gerekir.

Önemli Not : Yapılan hareketlerde acı hissetmemeniz ve 5 saniyelik limiti geçmemeniz çok önemlidir. Aksi bir durumda hareketi derhal sonlandırın. Yanlış yapılan bir esneme egzersizi ciddi sakatlıklara sebebiyet verebilir.

Bu yazıdan sonra Isınma Hareketleri ile ilgili yazımızı da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorumlar