Ana içeriğe atla

Deri Çatlakları ve Cilt Yırtılması Nasıl Önlenir?

cilt yırtılması

Vücut geliştirme ile uğraşan insanlar yaptıkları spor gereği vücutlarında hızlı değişimlere maruz kalırlar. Çok hızlı bir şekilde kilo alıp verebilirler. Bu durum ilk başta gayet güzel görünse de kötü sonuçlara yol açabilir. Fit vücut hayalinize ulaşmaya çalışırken bir yandan da cilt yırtılmaları ile uğraşmanız gerekebilir.

Cilt yırtılmaları çoğunlukla hamile kadınlarda, fitnesscılarda ve hızlı kilo alıp verebilen bireylerde görülür. Deriniz bir balon misali ne kadar çok şişirirseniz - kilo alıp verirseniz - patlama ihtimali yani yırtılma ihtimali yüksek olur.

Kadınlarda karın, bacak ve kalça bölgelerinde, erkeklerde ise sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülebilir. Hatta ergenlik döneminde hızlı boy ve kilo artışı ile de meydana gelebilmektedir.

Yeni Yeni Çıkmaya Başlıyor İse?

Yeni yeni çıkmaya başlıyor ise, veya kısa zaman içinde ciddi kilo değişimlerine maruz kalacaksanız cilt çatlaklarını oluşmadan hemen önce önleyebilirsiniz. Bunu yapabilmenin iki yolu var;

1.Kontrollü Kilo Alımı : Uzmanlar tarafından ayda 2 kilodan fazla artış veya azalış tavsiye edilmemektedir. Bu da haftada 500 gram yapar. Evinizde bir tartı var ise kilonuzu düzenli olarak ölçebilir ve kendinize bir limit koyabilirsiniz. Bu sayede hem sağlıklı kilo alıp verirsiniz, hem de cilt çatlaklarının önüne geçmiş olursunuz.

2. Çatlak Öncesi Krem : Çatlaklar oluşmadan önce veya yeni yeni çıkmaya başladığı süreçte bu kremleri kullanabilirsiniz. Yüzde yüz sonuç vermese bile, çatlakların boyunda, genişliğinde ve sayısında ciddi azalmalar sağlayabilir.

Oluşum Sürecinde Ne Yapabiliriz?

Yukarıda söylediklerimi uygulamanıza rağmen yinede çatlaklar çıkıyor ise ve her geçen gün de artıyor ise bu aşamada da yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlardan ilki çatlak kremidir. Bu kremler çatlaklarınızın oluşumunu ve gelişim sürecini oldukça etkiler. Belki tamamen oluşmalarını engelleyemezler ama faydasını görürsünüz. Piyasada çatlak kremlerinin fiyatları oldukça oynak bir vaziyette. 50 lira ile 500 lira arası bir fiyatı var. Kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı ve iyi bir piyasa analizi yapmanızı tavsiye ederim.

Not : Çatlak kremleri kesin bir sonuç vermez. Yani bu kremleri kullansanız da kullanmasanız da çatlaklarınız çıkacaktır. Kremler sadece çatlakların boyutunu ve sayısını azaltmanıza yardımcı olur. Eğer çatlaklarınız gerçekten büyük ve derin ise uzman tedavi yöntemlerine başvurmalısınız.

Görünümünü Nasıl Azaltabilirsiniz?

Çatlaklar oluşmuş ise bu süreçte yapılacak pek bir şey kalmamış demektir. Tek yapabileceğiniz onların görünümü azaltmak olacaktır. Eğer çatlaklarınız çok büyük değil ise aşağıdaki yöntemler ile onları görünmez hale getirebilirsiniz.

Bronzlaşma ve Güneşlenme : Solaryuma gidebilir veya sahilde güneşlenebilirsiniz. Bu durumda çatlaklarınızın görünümünde ciddi bir azalma olacaktır. Bronz tende çatlaklar daha az görünür. Tabi bu kalıcı bir çözüm değildir. Yani aradan zaman geçince ve deriniz eski rengine kavuşunca çatlaklar yine kendini belirtecektir.

Çatlak Sonrası Kremler : Bu kremleri kullanarak da cilt çatlaklarınızın görünümünü biraz olsun azaltabilirsiniz. Kullandığınız kremin kalitesi, cilt tipiniz ve çatlaklarınızın derecesine göre bu yöntemden sonuç alabilir veya alamayabilirsiniz.

Uzman Tedavi Yöntemleri

Bütün bunların yanı sıra profesyonel bir yardım alarak cilt çatlaklarından kurtulabilirsiniz. Lazer tedavisi, mikrodermabrazyon tedavisi ve endermoloji tedavisi gibi yöntemler ile cilt çatlaklarından sonsuza dek kurtulabilirsiniz.

Kısa bir not : Çatlaklar vücut geliştirmede "savaşcının yara izleri" olarak adlandırılır. Çoğu zaman çatlaklar vücuttaki değişimi simgeler ve çoğu profesyonel vücutcuda (hemen hemen hepsinde) çatlak bulunur.

Yorumlar