Ana içeriğe atla

Kuvvet Antrenmanı Nedir ve Nasıl Yapılır?

kuvvet egzersizleri

Vücut geliştirme ile alakası olmayan insanlar tarafından her zaman vücutçuların güçsüz ve kuvvetsiz olduğu zannedilir. Hatta yapılan kaslara balon benzetmesi yaparak içlerinin hava ile dolu olduğunu ve hiç bir işlevinin olmadığı söylenir. Bütün bunların tek bir nedeni var, o da kıskançlık.

Şöyle bir gerçek var ki, 40 cm kolu olan birisi ile 35 cm bir kol ölçüsüne sahip, yağ oranları aynı iki erkek birey bilek güreşi yapmaya kalktığında 35 cm kolu olan kişinin yenemeyeceğine dair bir algı oluşur. Çünkü insanlar her zaman daha fazla kasın daha fazla güç üretebileceğini düşünürler. Ama bu yanlıştır. Bilek güreşini 35 cm kola sahip adam kazanabilir. Büyük kaslar her zaman büyük güç getirmez.

İlk paragraf ile ikinci paragrafın arasında bir çelişki olduğunu fark etmişsinizdir. Şimdi bu konuya biraz daha açıklık getirmek istiyorum. Kaslar eğitilebilirler ve kasların beyni vardır. Yaratılışın kusursuzluğunun en büyük örneğidir kaslar. Nasıl eğitirseniz o şekilde gelişirler. Eğer hacimsel anlamda büyümesi üzerine eğitirseniz her ağırlık kaldırdığınızda büyümesi gerektiğini anlarlar. Eğer bir halterci iseniz de bu sefer kaslarınız maksimum ağırlığı kaldırmak üzerine kendini geliştirecektir.

Bunun en büyük örneği de halterciler ve vücutculardır. Ufacık halterci yüzlerce kiloyu taşıyabiliyorken vücut geliştirme şampiyonu ondan çok daha fazla kas kütlesine sahip olmasına rağmen o kadar ağırlığı kaldıramaz. Ya da 40 cm kol kasına sahip bir bilek güreşi sporcusu 50 cm devasa bir kola sahip vücutcuyu yenebilir.

İşte bütün bunlar nasıl antrenman yaptığınıza göre şekillenir. Her sporun farklı antrenman stilleri vardır ve kaslarda ona göre eğitilir ve geliştirilir. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi vücutcular işte sırf bu kaslardaki beyinin ne olduğunu bilmeyen cahil insanlar yüzünden güçsüz ve kuvvetsiz insanlar olarak nitelendirilirler.

Bunun önüne geçebilmek ve kalıbınızdan beklenilen gücü ve performansı gösterebilmek adına kuvvet antrenmanları yapılmalıdır. Nasıl bir boksör rakibini psikolojik olarak yenebilmek için vücut geliştirme yapıyor ve bench press sehbasına yatıyorsa, siz de kalıbınızdan beklenilen güce ulaşabilmek için kuvvet antrenmanları yapmalısınız.

Şimdi gelelim kuvvet antrenmanlarının nasıl yapılması gerektiğine. Temelde kas geliştirmek için yaptığınız hareketlerden hiç bir farkı yoktur. Nefes alışverişleriniz veya hareketin yapılış tekniği kuvvet antrenmanlarında değişmez. Değişen tek şey rakamlardır. Yani ağırlığın miktarı ve tekrar sayısıdır.

Kuvvet antrenmanlarında aynı halter ve powerlifting antrenmanlarında olduğu gibi temel esas yüksek ağırlık ve az tekrardır. Aynı zamanda set sayılarını da 2 set şeklinde yapmanız maksimum ağırlığı kaldırabilmek ve maksimum kuvvet arttırımı için önemlidir. Bu sayede kaslarınızı yormadan onları üretebildikleri maksimum güce getirebilmiş oluruz.

Bir diğer değişle kuvvet antrenmanları arabalardaki devir saatine benzetebiliriz. Kaslarınızı kesiciye sokun ki o da maksimum gücünü üretebilsin ve gelişebilsin.

Bunların yanı sıra normal vücut ağırlığı ile yaptığınız hareketlere de ağırlık ekleyerek ve yine tekrar ve set sayısını düşürerek antrenman yapabilirsiniz. Bu sayede yaptığınız harekette çalışan kasların kuvvetleri artacaktır.

Kuvvet antrenmanları her antrenman yönteminde olduğu gibi uzun vadede sonuç verir. Bir iki hafta uygulayarak gözle görülür bir fark beklemeyin. Aylarca uygulamanız gerekir. Bana kalırsa en mantıklı yöntem hem kuvvet antrenmanı, hem normal antrenman, hem de kardio antrenmanı yapmaktır. Ben şahsen haftada iki kere kardio yaparım. 4-5 gün ağırlık çalışırım ve 2 günde kuvvet antrenmanı yaparım. Totalde 5 gün spor salonuna giderim. Kendimce çoğunlukla ağırlık antrenmanı yaparım hacimi arttırmak için. Amaçlarım doğrultusunda antrenman programımı hazırlarım. Eğer gücümü yetersiz bulsaydım bu sefer haftada gün kuvvet antrenmanı yapardım.

Siz de kendinizce böyle bir düzen kurabilirsiniz. Amacınız ve isteğiniz üzerine antrenman programınızı ve yönteminizi belirleyin. Hacim kazanmak için normal 12*3 set ağrılık kaldırın, kuvvet için 3*2 set ağırlık kaldırın. Zayıflamak içinde kardio yapın. İşte bu kadar basit. Amacınızı belirleyin ve amacınız doğrultusunda antrenman yapın. Çünkü ancak bu sayede istediğiniz vücuda ulaşmış olursunuz.

Yorumlar