Ana içeriğe atla

Kardio Egzersiz Önerileri

antrenman önerileri

Kardio egzersizler yağ yakımı için şarttır. Genellikle mezomorf ve endomorf vücut tipi olan insanlar tarafından düzenli olarak yapılması tavsiye edilir. İnsan genetiği itibari ile vücudunda gereğinden fazla yağ depolayabilir. Bu bizim doğamızda var. Vücudunuza harcayacağınızdan fazla besin alırsanız vücut bunları aç kalma ihtimaline karşın çeşitli yerlerine depo eder. Bu depoları eritme görevi de kardio egzersizlere düşüyor haliyle.

Kardio egzersizler genel itibari ile uzun süreli ve fazla güç sarfetmeden yapılan egzersizlerdir. Vücudumuz spor yaparken yağ yakımına ilk 20 dakikadan sonra başlar. Bunu hesaba katarak söyleyebiliriz ki 30 dakikanın altında yaptığınız kardiobaskülel egzersizlerden pek fazla verim alamayabilirsiniz. Spor yaptıkça bu süreyi uzatmanızı tavsiye ederim. Bu sizi hem daha sportif bir birey yapacak hem de yağ yakımını maksimum seviyede tutabileceksiniz.

Kardio egzersizlerinin en iyileri genelde tüm vücudu çalıştıran egzersizlerdir. Kalp sağlığınız için ve yağ yakımı için çok önemlidir. Belirli bir bölgeyi çalıştıran egzersizler diğerlerine nazaran daha az yağ yakımına sebep olabilir.

1.Koşu Yapın

İster spor salonunuzdaki koşu bandında, isterseniz de evinizin yanındaki herhangi bir parkta hafif tempoda koşun. Eğer yeni başlıyorsanız kendinize 30 dakikalık bir hedef belirleyebilir ve bu süre zarfında hafif tempoda koşabilirsiniz. Bura egzersizi yaparken genelde insanlar hiç yorulmayacakmış gibi başlarlar ve bu yüzden kısa zamanda nefesleri tükenir. Burada amacımız yağ yakmak. Koşu yarışında değiliz. Hızlı gitmek daha fazla yağ yaktırmayacak aksine stratejik olarak sizin daha az yağ yakabilmenize sebep olacaktır. Koşunun başlarında hafif tempoda koşun ve eğer isterseniz koşunun son dakikalarında depar şeklinde maksimum hızınıza ulaşın. Ama bunu yaparken dikkat edin ve zamanından önce koşuyu bitirmeyin.

2.Bisiklete Binin

Yine spor salonlarında yapabileceğiniz gibi çeşitli trafiğe kapalı alanlarda bisiklet sürebilirsiniz. Ancak İstanbul'da oturuyorsanız bisikletle trafiğe çıkmamanızı tavsiye ederim. Bununla birlikte bisiklette koşuya nazaran süreyi biraz daha uzatmakta fayda var. Ayrıca hızlı gitmekten ziyade yavaş ve uzun bir süre sürmek sizin için daha iyi olacaktır. Bu sayede antrenmanınızın süresini uzatmış ve daha fazla yağ yakımını yakalamış olacaksınız.

3.Kendi Vücut Ağırlığınızla Kombin Çalışın

Kendinizce bir program yaparak bunları minimum dinlenme süresi ile uygulayabilirsiniz. Örneğin 10 şınav ardından 10 mekik, 10 barfiks ve 10 squat yapabilirsiniz. Bu sayıları kendinize göre değiştirebilirsiniz. Ancak bunu yapmak diğerlerine nazaran daha zor olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli etken kendini yormamaktır. Vücudunuzu zorlamadan yapmalısınız. Çünkü bu egzersizler zordur ve daha başlamadan ilk sette nefesiniz kesilebilir. Bu nedenle daha mütevazı bir başlangıç yapın ve ihtiyacınız olursa da antrenmanın sonlarına doğru şiddeti arttırın.

4.Yüzmeye Gidin

Yüzmek vücuttaki tüm kasları çalıştıran çok etkili bir kardio egzersizdir. Ayrıca sudaki yoğunlukdan dolayı normal hareketleriniz daha fazla zorlaşacağı için daha fazla efor sarf edebilir ve daha fazla yağ yakabilirsiniz. Sulak bir bölgede yaşıyorsanız veya bulunduğunuz yerde bir havuz varsa yüzmenizi tavsiye ederim.

5.Kürek Çekin

Spor salonlarında bulunan kürek çekme aletini kullanabilir veya gerçeken kürek çekebileceğiniz bir yere gidip biraz kürek çekebilirsiniz. Tabi bu sizin imkanlarınıza kalmış. Ama eğer imkanınız varsa kürek çekmek iyi bir kardio egzersizidir.

Her ne egzersiz yaparsanız yapın, temel mantalite budur. Kardio egzersizler en az 30 dakika olur ve amaç hızlı olmak değil, antrenmanı tamamlayabilmektir. Yani siz 30 dakikada hafif tempoda koşabileceğiniz yolu 15 dakikada orta tempoda koşarsanız daha fazla yağ yakmış olmazsınız. Verdiğim tüm örneklerde buna değildim. Antrenman süreniz 30 dakikadan fazla olsun. Performansınızı antrenmanınızın sonlarına saklayın. Eğer devam edebilecek gibiyseniz 40 dakikaya kadar çıkabilirsiniz. Size kalmış.

Not : Tüm bu egzersizleri yaparken yanınızda muhakkak en az 1 litrelik su bulunsun. Su olmadan yapılan kardio egzersizin hiç bir anlamı olmayacaktır.

Yorumlar