Ana içeriğe atla

Bölgesel Yağ Yakımı Mümkün Mü?

vücut yağ oranı

Spor salonlarına bir çok insan fazla kilolarından kurtulma ümidi ile giderler. Ancak yeterince bilgileri olmadığından ve gittikleri salondaki yoğunluktan dolayı hocalarından yeterince bilgi alamamaktadır. Hal böyle olunca haliyle insanlar bu bilgisizlik yüzünden kendilerince kulaktan dolma bilgiler ile antrenman yapmakta ve sonuç alamamaktadır.

Bu kulaktan dolma bilgilerden biri de bu yazının konusu olan bölgesel yağ yakımıdır. İnsan genetiği itibari ile kadınların kalça bölgeleri ve erkeklerin karın bölgeleri vücuda alınan fazla kalorileri yağa dönüştürerek depolar. Vücut yağlanırken nasıl bir bölgeyi seçip oranın daha fazla yağlanmasını sağlayamıyorsak, yağ yakarken de bir bölge seçip sadece oradaki yağları yakamayız.

İnsanlar sanıyorlar ki "yeterince mekik çekersem göbek ve bel çevresindeki yağlardan kurtulabilirim." Böyle bir dünya yoktur arkadaşlar. Mekik kas gelişimini destekleyen bir harekettir. Yağ yakmanızı sağlamaz. Çünkü yeterince büyük bir kas grubu değildir.

Örnek verecek olursak iki tane araba düşünün. Birinde 1 litrelik 3 silindirli bir motor, diğerinde ise 5 litrelik 8 silindirli bir motor görev alıyor. Sizce hangisi daha fazla yakıt tüketir. Tabikide 5 litrelik motor daha fazla yakıt tüketir. Çünkü motor büyüktür ve daha fazla güç üretebilir. Bunun içinde yakıtı harcar.

İnsan vücudunda da işleyiş aynen böyledir. Yani siz mekik çekerek veya kadınlar kalça hareketleri yaparak oradaki yağları eritemez. Çünkü bunları yaparken küçük kas gruplarını çalıştırırlar. Küçük kas grupları da aynen 1 litrelik motor gibi ne kadar zorlarsanız zorlayın limit bellidir. Umarım örnekle daha iyi anlamışsınızdır.

Peki ne yapmalıyız?

Cevabı çok basit. Tüm vücudunuzdaki kasları çalıştıran kardio egzersizleri yapacaksınız. Vücudunuzdaki her bir kas o harekette çalışmalı. Mesela koşu yapabilir, yüzebilir veya bisiklet sürebilirsiniz.

Yağları nasıl yakabileceğimizi anladığımıza göre şimdi vücutta yağlar nasıl yakılır biraz ondan bahsedelim. Genetiksel olarak kadınlarda ve erkeklerde yağların nerede daha fazla depolandığını söylemiştik. Yağ yakımında da en fazla nerede yağ varsa en son onlar erir. Çünkü yağ kütlesi orada daha fazladır. Aynen buzullar gibidirler. Küçük buzlar daha kolay erir ama büyük buzullar daha zor erirler. Aslında her şeyin mantalitesi birbiri ile aynıdır. Sadece görebilmek gerekir.

Umarım yazı faydalı olmuştur. Merak ettiğiniz veya anlamadığınız bir yer olursa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Yorumlar