Ana içeriğe atla

Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engeller Mi?

fitness boy uzamasını engeller mi

Gelişim çağını tamamlamamış ve vücut geliştirme sporu yapmak isteyen bir çok sporcu adayı gencin kafasında bu soru mevcuttur. Özellikle bu sporun önde gelen isimlerinin boylarının kısa olması ağırlık antrenmanlarının boyu kısalttığı yönündeki yargılar insanların bu şekilde düşünmesine sebebiyet vermektedir.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki vücut geliştirme sporunda kısa boylu olmak bir avantaj sayılır. Mr.Olympia düzeyindeki sporcular buna çok güzel bir örnektir. Daha kısa boy demek aynı kas kütlesi ile uzun birisine oranla çok daha hacimli ve iri görünmenizi sağlar.

Vücut geliştirme sporu için en ideal boy oranı 1.60'tan başlar ve 1.80'e kadar uzanır. Bu nedenle bu sporda başarılı olan kişiler ağırlıklı olarak orta ve kısa boylu bireylerden çıkar. Tıpkı uzun boylu bireylerin basketbola olan yatkınlığı gibi. Ancak bu durum vücut geliştirme sporunun boyu kısalttığı anlamına gelmez.

Bu görüşün popüler olmasındaki bir diğer etken de ağırlık antrenmanlarının fiziksel anlamda vücuda bir yük bindirmesi ve boyun uzamasını engellemesi yönündedir. Ancak bu da doğru değildir ve hiç bir bilimsel açıklama da bu durumu desteklememektedir. Kaldırılan ağırlıklar ne kadar fazla olursa olsun bu sizin boyunuzun uzamasını engellemez.

Vücut geliştirme ve diğer spor dalları boyunuzun uzamasına destek olur. Spor sağlıktır. Eğer bu spora başlayacaksanız ve kafanızda "boyumun uzamasını engeller mi" gibi bir düşünce var ise artık bunu unutabilir ve dambılları elinize almaya başlayabilirsiniz.

Soru - Cevap kategorimizdeki diğer yazılara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Son Söz : "Ağaç kökleri bir kayayı parçalayacak bir büyüme gücüne sahiptir. Aynı şey insanlar için de geçerlidir, insan gelişimini hiçbir fiziksel etken durduramaz."

Yorumlar