Ana içeriğe atla

Tansiyona İyi Gelen Besinler

kan basıncı ölçme

Yüksek tansiyon başta yaşlılar olmak üzere bir çok insanın ortak problemi haline gelmiştir. Kan basıncındaki ani değişiklikler ve normal seviyelerin altına veya üstüne gelen kan basıncından dolayı meydana gelir. Baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, kalp ağrısı ve düzensiz kalp atışları gibi belirtileri vardır. Tükettiğimiz gıdalar ile bu belirtileri azaltabilir ve tansiyonumuzu kontrol altında tutabiliriz. İşte tansiyona iyi gelen besinler;

Tansiyonu Düşüren Besinler

Sebzeler : Bir çok hastalığa iyi gelen lif, potasyum ve magnezyum bakımından oldukça zengin olan sebzeler hem tansiyonunuzun düşmesine, hem de genel sağlığınızın iyileşmesinde yardımcı olur. Beslenme programınıza brokoli, kabak, patates, domates ve ıspanağı ekleyebilirsiniz.

Meyveler : Tıpkı sebzeler gibi meyvelerde lif, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Yükselen tansiyonunuzu dengelemek ve normal seviyelere çekmek için muz, mango, elma, çilek, ananas, kavun ve şeftali tüketebilirsiniz.

Not : Taze sıkılmış ve şeker eklenmemiş meyve suları da tansiyona iyi gelir. Katkı maddesi içeren kapalı kutulardaki meyve suları yerine evde kendiniz meyve suyunu sıkabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Süt Ürünleri : Damar tıkanıklığını önlemek ve damar sağlığımızı korumak için kalsiyum gereklidir. Süt ve süt ürünlerinde bol miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Süt, peynir ve yoğurt gibi besinler tüketebilirsiniz.

Not : Tükettiğiniz süt ürünlerinin az yağlı olmasına özen gösteriniz.

Balık : Omega 3 bakımından zengin ve yüksek miktarda protein içeren balık hem genel sağlığınızı iyileştirmeye, hem de tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Somon, mezgit ve ton balığı gibi besinleri haftada en az bir kere olmak üzere tüketebilirsiniz.

Kuru yemiş : Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan kuru yemişler tansiyona iyi gelen besinler arasındadır. Badem, ceviz, fındık ve fıstık gibi kuru yemişleri günlük olarak tüketebilirsiniz.

Baharatlar : Yemeklerde kullandığınız tuza alternatif olarak baharatları kullanabilirsiniz. Tuz tansiyonunuzu olumsuz yönde etkileyeceğinden yemeklerinize baharatlar ile tat vermelisiniz.

Tam Tahıllar : Kan basıncının düşmesine yardımcı olan tahıllar, lif bakımından da oldukça zengindir. Kepekli ekmekler, arpa, yulaf ve esmer pirinci beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

Tavsiyelerimiz : 3 beyaz olan un, şeker ve tuzdan uzak durmanızı tavsiye ederim.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Bir kişi için faydalı olan bir besin başka bir kişi için zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Yorumlar