Ana içeriğe atla

Makro ve Mikro Gıdalar Nedir?

makro besinler

Vücut geliştirmede beslenme ile ilgili bir kaç yazı okuduysanız makro ve mikro kelimesini daha önce duymuş ve anlamlandıramamış olabilirsiniz. Aslında herkesin bildiği fakat kimsenin bildiğini bilmediği bir sınıflandırmadır.

İnsanlar tarafından besinler hep sınıflandırılmıştır. Enerji değeri yüksek olana karbonhidrat, hücre yenileyen ve onaranlara protein demişiz. Bunun gibi bir çok sınıflandırma mevcut. Bunların yanı sıra makro ve mikro diye bir sınıflandırmaya ihtiyaç duyulmuş.

Makro gıdalar protein, karbonhidrat ve yağları kapsar. Vücudumuz görevlerini yerine getirebilmek için makro gıdalara ihtiyaç duyar.  Yaklaşık olarak tükettiğiniz her; 

1 gram proteinde 4 kalori,
1 gram karbonhidratda 4 kalori,
1 gram yağda ise 9 kalori vardır.

Buna göre en yüksek kalorinin yağlarda olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Yakılması veya harcanması çok daha zordur. Yağlı yiyecekler yağlı bir vücudu da beraberinde getirir.

Mikro grubunda ise vitaminler, mineraller ve iz elementleri yer alır. Bunlar ise vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek ve protein sentezini iyileştirmek gibi bir çok farklı görev üstlenirler. Vücudumuz için oldukça yararlı ve önemlidirler. Meyve ve sebzelerin içinde bolca bulunurlar.

Genel olarak makro ve mikro gıdaları besin sınıflandırmasının en üst basamağı olarak nitelendirebiliriz. Vitaminler, proteinler, yağlar ve diğerleri de besinleri dalları olarak sınıflandırılabilir. Beslenme ile ilgili yazılarımızda makro ve mikro kelimesini gördüğünüz zaman şaşırmayın. Artık ne olduğunu biliyorsunuz...

Yorumlar